Coronițe cu unt și cașcaval






    La sfârșitul lunii trecute am primit un colet cu bunătăți de la Koliba de care suntem tare încântați.
Am folosit produsele Koliba la: pogacele cu cașcaval, cornuri cu nucă de cocos, prajitura cu aluat răzuit și la tortul cu foi de lămâie și ciocolată mmmmyummmy. 
    Așadar având mai multe rețete dulci decât sărate am zis să echilibrez balanța și să prepar niște coronițe fragede, pufoase și delicioase cu cașcaval. Reteta de coronițe cu cremă de ciocolată o găsiți AICI.


   
Aluat:

  • 170 ml apă călduță/lapte călduț
  • 2 ouă bătute (de la găini de curte)
  • 100 g iaurt 
  • 1 și 1/2 lgț sare
  • 1 lgț zahăr
  • 100 g specialitate Koliba  (moale)
  • 640 g făină de grâu (tip 650)
  • 10 g drojdie uscată

Umplutură:

Cum procedezi:



Aluat:
Pentru frământare am folosit mașina de pâine și am pus ingredientele în ordinea scrisă.

 Dacă nu dețineți o asfel de mașinărie, procedați în felul următor:
1. Dizolvați drojdia în laptele călduț, adăugând lingurița de zahăr și o lingură, două de făină. Amestecați, acoperiți vasul și lăsați sa dospească 10 minute într-un loc călduț. 
2. Cerneți făina într-un bol, faceți o adâncitură în mijloc. Adăugați ouăle bătute cu sarea, iaurtul, maiaua de la pasul anterior si amesteci cu o lingură. Adaugi specialitatea Koliba și frămânți până când obții un aluat omogen.
3.  Ungi un vas încăpător cu puțin ulei și transferi aluatul în el. Acoperi aluatul cu o folie alimentară și lași la dospit 2-3 ore. 
4. Pudrezi masa de lucru cu făină. Porționezi aluatul în bucăți de câte 100 g aproximativ (mie mi-au ieșit 13 bucăți) din care formezi bile pe care le aplatizezi cu sucitorul sub forma unui oval de 25-28 cm lungime și 10 cm lățime.
5. Ungi bucata de aluat cu unt cu conținut redus de grăsime, pudrezi condimentul de pizza deasupra, tai bucata de aluat în fâșii, adaugi cașcaval răzuit deasupra apoi rulezi oblic bucata de aluat. 
                         


                  
6. Răsucești apoi cilindrul obținut sub forma unui melc. Transferi coronițele într-o tavă (standard de cuptor) tapetată cu hârtie de copt lăsând o distanță de 3-4 cm între ele.  Eu le-am facut asortate, pe unele ungându-le doar cu sos de roșii, presărând condimentul de pizza și cașcavalul răzuit desupra.  


















7. Le acoperi cu o hartie de copt și le lași sa dospească într-un loc călduț, ferit de curenți, timp de 15--20 minute. Între timp încălzești cuptorul la 160 grade Celsius, treapta de coacere uniformă, și pui un vas (din inox/care să reziste în cuptor) cu apă pe fundul cuptorului. 
8. Ungi coronițele cu oul bătut cu un praf de sare și presari deasupra cașcaval.
9. Introduci tava în cuptor pentru 10 minute apoi crești temperatura la 180 de grade lăsând încă 20-30 de minute, sau până când observi că s-au rumenit frumos. Scoți tava din cuptor și ungi coronițele cu cu untul topit


 Notă1. Dacă doriți puteți adăuga și șuncă, ardei gras, mușchiuleț afumat.
Notă 2: Dacă doriți o rețetă de coronițe dulci, puteți adăuga 5 linguri de zahăr, esență de vanilie, coajă de lămâie în compoziția aluatului și ca umplutură puteți folosi unt și zahar cu scorțișoară sau o cremă de ciocolată tartinabilă.
















Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.