Cornuri cu ciocolata alba si nuca de cocos + Mucenici


      Salutare dragilor! Aşa pe seară am reuşit să mai redactez  o reţetă. Cornuri moi, pufoase şi
delicioase,umplute cu nucă de cocos şi ciocolată albă. Le-am încercat şi în variantă cu alune de pădure şi ciocolată cu alune, dar parcă asta cu nucă de cocos, papaya şi cicocolată albă mi-a plăcut mai mult. Parte bună e ca puteţi folosi aluatul şi pentru mucenici.
Găsiţi pe blog încă trei variante de mucenici: Mucenici Moldoveneşti, Mucenici Umpluţi, Mucenici  cu Ciocolată (Fără Gluten).




Ingrediente 


Aluat:


  • 1000 g făină de grâu, tip 000
  • 100 g unt moale, Koliba (82% grăsime)
  • 150 g zahăr
  • 4 găbenuşuri (de la ouă de la găni de curte)
  • 2 lgţ esenţă vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 2 plicuri drojdie uscată
  • 1 lgţ zahăr
  • 1/2 lgţ sare
  • 1 lg ulei

Umplutură


  • 200 g ciocolată albă
  • 1 lgţ unt
  • 200 g fulgi nucă de cocos
  • 40 g papaya-portocală confiat(ă)
  • 2 albuşuri (70 g)
  • 50 g zahăr tos

Pentru uns


  • 1 ou 
  • 1/3 lgţ sare







Cum procedăm:

Aluat:

1. Cernem făina de grâu într-un vas încăpător, luam 100 g deoparte pe care o vom folosi în timpul frământării, facem o adâncitură în făina rămasă şi adăugăm sarea în făina din bol.
2. Încălzim laptele/apa la o temperatură suprotabilă corpului, apoi îl punem într-un alt bol împreună cu linguriţa de zahăr şi cu o lingură de făină. Omogenizam cu un tel şi lăsăm maiaua să dospească timp de 10 minute într-un loc călduţ, lipsit de curenţi.
3. Într-un castron punem iaurtul (musai la temperatura camerei), zaharul, gălbenuşurile, praful de sare într-un bol şi le batem cu telul cât să se topească zahărul.

4. Turnăm compoziţia în adâncitura din făină, adăugăm maiaua, coaja răzuită de lamâie şi esenţa de vanilie, şi amestecăm cu o lingură. Frământâm bine şi înglobăm făina dată deoparte la început, apoi înglobăm untul puţin câte puţin frământând continuu preţ de 10 -15 minute, sau până când onbsevi că nu se mai lipeşte.


5. Pune uleiul deasupra aluatului, apoi acopera-l cu o folie alimentară şi lasa-l la dospit 45 minute, îl frămânţi din nou pentru 5 minute, apoi îl acoperi şi îl laşi să mai dospească încă 45 minute. Dospirea se face într-un mediu călduţ, lipsit de curenţi. Înainte de asamblare îl mai frămânţi o  dată şi îl porţionezi în bucăţi de 85-100 g (depinde de cât de mari vrei să fie cornurile).

Umplutură:

1. Rupi ciocolata în bucăţi şi o pui într-un vas termorezistent la topit pe bain marie împreună cu untul.
2. Amesteci cu o spatulă până la omogenizare.
3. Ia vasul cu ciocolata topită de pe bain marie, adaugă fulgii de cocos şi amestecă.
4. Separat bate spumă moale cu un tel albuşurile cu puţină sare si cu zahărul, apoi înglobează spuma în ciocolata topită.



5. Adaugă papaya şi amestecă cu o spatulă pentru distribuirea uniformă.


Asamblare:

1. Din aluatul porţionat formeazi  câte o bilă pe care o aplatizezi sub forma unui disc (aproximativ de dimensiunea unei palme deschise), taie 1/3 (mai puţin de jumătate) discul în fâşii subţiri, pune compoziţia în partea netăiată a discului şi rulează uşor spre marginea franjurată. Curbează capetele cornului şi pune-l (la disatanţă de 4-5 unul de altul) într-o tavă standard de aragaz (tapetată cu hârtie de copt) lasă cornurile la dospit într-un loc călduţ, pentru 20-30 minute. 
Eu nu am avut umplutură pentru toate cornurile, şi din restul aluatului (vreo 6-8 bucăţi) am format mucenici. Au ieşit tare buni şi aceştia!








2. Încinge cuptorul la 150 grade Celsius.
3. Introdu tavile în cuptor pentru 10 minute, treapta ventilaţie.
4. Creşti  apoi temperatura la 180 grade Cesius şi mai laşi tăvile încă 30 de minute (sau până când observi că s-au rumenit). Dacă nu aveţi ventilaţie băgaţi o singură tavă în cuptor, ca să se coacă uniform.
5. Scoşi cornurile din cuptor şi ungi cornurile şi mucenicii cu un sirop de lămâie diluat (2 lg sirop de lămâie + 6-7 lg apă), acoperiţi cu o hârtie de copt peste care puneţi un prosop şi le lăsaţi să se răcească (dacă aveţi răbdare).










Comentarii