Prajitura cu aluat razuit a devenit printre preferatele noastre. Se realizeaza rapid cu efort minim si
cu rezultat delicios.
cu rezultat delicios.
Ingrediente:
Aluat:
- 600 g făină de grâu tip 000
- 1 plic (10 g) praf de copt
- 150 g specialitate Koliba/ulei de cocos
- un praf sare
- 2 ouă medii (dela găini de curte)
- 40 g zahăr
- 100 ml apă rece
- 1 lgţ esenţă de rom
- coaja de la o lămâie
- ---------
- în plus o lingură de făină
Umplutură
- 1 borcan mare (800 g) de gem de mere domneşti
- 1/2 borcan dulceaţă/gem de zmeură (200 g)
- 50 g nucă măcinată
- 100 g nucă tocată grosier
- 50 g griş de grâu
- 2 lgţ rom
- ---------
- în plus lingură de griş
Cum procedezi:
Aluat:
1. Cerni 600 g de făină într-un bol, adaugi praful de copt şi sarea şi amesteci cu o lingură, apoi faci o adâncitură la mijloc.
2. Spargi ouăle într-un bol şi le baţi cu zahărul până când acesta se dizolvă. Adaugi romul, coaja de lămâie şi apa şi amesteci uşor, apoi torni amestecul peste făină. Adaugi untul Koliba, tăiat cubuleţe, moale.
3. Amesteci cu o lingură apoi frămânţi energic pănă când obţii un aluat omogen. Dacă pare prea uscat mai poţi adăuga o lingură de apă. Acoperi aluatul cu o folie alimentară şi îl introduci în frigider cât timp prepari umplutura.
Umplutura:
Răstorni gemul de mere domneşti şi pe cel de zmeură într-un vas, adaugi nuca măcinată, nuca tocată grosier, grişul şi esenţa de rom (eventual şi coaja de la o jumătate de lămâie), şi amesteci bine cu o spatulă.
Asamblare:
1. Încinge cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Scoate aluatul de la frigider, cântăreşte 600 g de aluat pentru bază, adaugă lingura de făină peste acesta şi frământă până la înglobare, apoi cu un sucitor întinde aluatul cât permite (la mine după tăierea capetelor rămâne 30 x 20 cm). Mută aluatul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt ), ajustează capetele, înţeapă-l cu furculiţa din loc în loc, distribuie uniform lingura de griş.
4. Introdu tava în cuptor pentru 30-40 de minute, treapta coacere uniformă, până când observi că se rumeneşte uşor deasupra.
5. După ce s-a copt, scoţi tava din cuptor, laşi prăjitura să se răcească complet apoi o porţionezi.
Poftă bună!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.