Prajitură cu mousse delicios (cafea și îndulcitor din flori de cocos)


   Dragii mei, a trecut ceva timp de când nu m-am mai apropiat de blog. Am un motiv bine întemeiat! Am fost binecuvântați cu a treia minune, minune care necesită multă iubire și atenție. 

  După sarcină am rămas cu câteva kilograme pe care mă straduiesc să la dau jos. Nu m-am apucat de diete drastice, ci evit pe cât se poate consumul de zahăr rafinat. 

  Datorită provocării lansată de prietenii de la SWEETERIA am redescoperit îndulcitorul de flori de cocos, care este fenomenal la gust. Are o aromă minunată de caramel. 

Rețeta de azi face parte dintr-o serie de rețete dedicate acestui tip de îndulcitor. 

Ingrediente:

Blat:

  • 5 ouă medii (de la gaini de țară, 250 g fără coajă)
  • 70 g îndulcitor granulat dinflori de cocos Sweeteria
  • 50 g făină de cocos
  • 70 g amidon de porumb
  • 10 g cacao
  • 2 g praf de copt
  • 20 g unt (65% grăsime)
  • 1/8 lgț sare

 

Sirop:

 

Cremă:

  • 4 g gelatină granulată
  • 20 g apă plată rece
  • 400 ml smântână pentru frișcă (neîndulcită, cu 30% grăsime, rece)
  • 100 g iaurt grecesc 10 % grăsime/ smântână 12%  grasime (rece)
  • 40 g îndulcitor granulat dinflori de cocos Sweeteria
  • 5-10 g pudră instant de cereale/cafea instant

Cum procedezi:

Blat:

1. Preîncălzești cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Tapetezi o tavă (25x38 cm) cu hârtie de copt.

3. Separi albușurile de gălbenușuri si topești untul.

4. Mixezi albușurile spumă cu praful de sare.

5. Adaugi îndulcitorul granulat din flori de cocos peste spuma de albușuri și mixezi până când acesta se dizolvă.

6. Adaugi galbenușurile împreună cu untul topit și răcit, și mixezi până se încorporează complet.

7. Amesteci făina de cocos cu amidonul de porumb si cu praful de copt. Adaugi amestecul în compoziția de la pasul anterior prin cernere în 3-4 tranșe, pe care le înglobezi cu o spatulă, cu mișcări circulare, de sus în jos.

8. Torni compoziția în tavă și introduci în cuptor pentru 15-20 minute pe treapta de coacere uniformă. Faci testul scobitorii pentru a vedea dacă blatul este copt.

9. După coacere scoti tava din cuptor și lași blatul să se răcească complet, apoi tai marginile și îl tai în două felii egale.

Sirop:

  Într-un ibric amesteci apa plată cu îndulcitorul din flori de cocos. Pui vasul pe foc și îl lași să dea un clocot de 2-3 minute. Oprești focul și lași siropul să se răcorească complet.

 



Cremă:

1. Hidratezi gelatina în apa rece pentru  10 minute, după care o dizolvi pe bain-marie.

2. Torni smântâna pentru frișcă (rece) într-un bol, adaugi îndulcitorul granulat din flori de cocos împreună cu instantul de cereale/cafea și mixezi la viteză mică pentru început. Mărești viteza mixerului treptat până când compoziția devine aerată și crește în volum.

3. Adaugi iaurtul și gelatina dizolvată și răcorită și mixezicateva secunde, cât să se până încorporeze bine în frișcă.

4. Împarți compoziția în două părți egale.

 

Asamblare:

   Pui o felie de blat pe un platou, o însiropezi cu  jumătate din sirop cu ajutorul unei pensule de silicon, pui jumătate din cremă într-un poș și o repartizezi uniform pe suprafața blatului. Adaugi cealaltă felie de blat, o însiropezi cu siropul rămas și repartizezi deasupra cealaltă jumătate din cremă. Introduci prăjitura în frigider pentru 4 ore minimum.

Sa va fie de bine!

 









Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.