Tort cu dovleac si prune, fara zahar

 


    Dragii mei, nu stiu cum sunteti voi insa eu iubesc dovleacul placintar de mor. Il folosesc foarte des la

supe, biscuiti, gogosi, cornuri de post, placinte etc. Ma gandeam de multa vreme sa il folosesc si intr-un tort, insa nu gaseam inspiratia necesara.   

    In sfarsit am reusit sa gasesc o farama de inspiratie pentru aniversarea a 19 ani de la casatorie. Ce e cel mai important este ca am reusit sa realizez acest tort fara zahar adaugat, si sa fie foarte foarte gustos.



Ingrediente si mod de preparare:



Blat:

  • 6 oua medii (55g/bucata)
  • 80 g Dulcisor
  • 3 lg ulei 
  • 150 g faina de grau (tip 000)
  • 4 g praf de copt
  • 1 lgt esenta vanilie
  • 1 lgt mix coaja de portocala si lamaie
  • un praf sare

Cum procedezi:

1. Preincalzesti cuptorul la 180 grade Celsius si tapetezi o tava, 18 cm diametru, cu hartie de copt.
2. Separi albusurile de galbenusuri.
3. Pui albusurile intr-un bol de inox si le bati spuma cu praful de sare. Adaugi indulcitorul natural Dulcisor, si mixezi pana cand se dizolva complet.

4. Adaugi galbenusurile si mixezi pana la incorporare. 
5. Torni uleiul si esenta de vanilie si le inglobezi cu mixerul la viteza mica.
6. Amesteci faina cu praful de copt si le cerni (in 3-4 transe) in compozitia cu oua batute. Inglobei fiecare transa cu spatula, prin miscari circulare de sus in jos. 
7. Inglobzei cu spatula si mixul de coaja de citrice.

8. Torni compozitia in tava pregatita anterior si introduci in cuptor pentru 40-50 minute (depinde de cutor, sau pana cand trece testul scobitorii), treapta coacere uniforma. 
9. Dupa coacere se scoate tava din cuptor, lasi blatul sa se raceasca complet (de preferat de pe o zi pe alta) apoi il portionezi in 5 felii egale.

Sirop

2 lg zeama de lamaie
coaja de la 1/2 lamaie bio (doar partea galbena desfacuta cu un peeler de legume
50 ml apa plata

 Pentru sirop amesteci ingredientele, le pui intr-un vas, pui vasul pe foc si le fierbi 3-5 min din momentul in care da in clocot. Lasi siropul sa se raceasca complet apoi il poti folosi la insiropat.
 Crema:
  • 7 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
  • 200 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
  • 60 g Dulcisor
  • 500 g mascarpone
  • 300 g iaurt grecesc (10% grasime)
  • 200 g piure de dovleac placintar copt
  • 180 g gem de prune Sweeteria
  • optional - 1/8 lgt cuisoare pudra + 1/8 lgt scortisoara pudra 

Cum procedezi:

ATENTIE! Prepari crema in momentul in care asamblezi tortul!
1. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute apoi o dizolvi pe bain-marie. O lasi sa se racoreasca cat mixezi celelalte ingrediente.
2. Intr-un bol pui smantana pentru frisca si o mixezi cu Dulcisorul pana cand creste in volum si devine aerata. 
3. Peste frisca adaugi branza mascarpone si mixezi bine, pana obtii o compozitie omogena. 
4. Adaugi iaurtul si mixezi pana este inglobat total.
5. Inglobezi cu mixerul gelatina dizolvata in compozitie  apoi imparti compozitia in doua parti egale. Adaugi piureul de dovleac copt (si pudra de scortisoara si cuisoare - daca ai optat pentru ele)  intr-o parte din compozitie, iar in cealalta adaugi gemul de prune fara zahar.







Asamblare:

    Asezi un inel reglabil pe un platou pentru torturi asezi prima felie de blat, o insiropezi cu ajutorul unei pensule de silicon, pui o parte din crema de prune, nivelezi, asezi a doua felie de blat, insiropezi, torni o parte din crema de dovleac, nivelezi, asezi a treia felie de blat, o insiropezi, adaugi ultimul strat de crema de prune, nivelezi si pui ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Dai tortul la frigider minimum 4 - 6 ore. 


Decor:

  • 200 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
  • 60 g Dulcisor
  • 650 g mascarpone
  • 50 g piure de dovleac placintar copt

  Torni smantana pentru frisca intr-un bol, adaugi indulcitorul natural Dulcisor si mixezi pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi branza mascarpone si mixezi pana cand obtii o compozitie omogena. 
  Optional - Dai deoparte 200 g crema pentru a o folosi ulterior la decor (jumatate din crema o lasi alba, iar in cealalata jumatate adaugi 50 g piure de dovleac copt).

  Scoti tortul din frigider, dai deoparte inelul pentru torturi (ideal ar fi sa folosesti o torță pentru prajituri), il imbraci in crema si il introduci in frigider pentru minimum 6 ore. 

Pentru inimioare

   Pui banutii de ciocolata alba intr-un vas termorezistent si ii topesti. Torni ciocolata topita intr-un pos, iar pe o hartie de copt care sta pe un suport solid formezi figurine. Pui suportul cu ciocolata in frigider pana in momentul folosirii. 















Comentarii

  1. Super buna reteta. Am sa fac si eu in week-end un tort, pot schimba dovleacul cu altceva?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Il puteti inlocui cu gem de caise/piersici, sau cu piure de piersici.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.