joi, 4 iunie 2020

Burgeri cu naut si ciuperci


  Va aratam zilele trecute pe Facebook ce minunatii am primit de la Sano Vita si Bosch-Home, asa ca
m-am pus pe treaba.
  Fiica mea, care este vegetariana, a poftit burger asa ca am pregatit cele necesare si am purces la treaba. 
  Nu va zic ca barbatii familei sunt carnivori insa au savurat burgerul cu atata placere si uimire incat nu-mi venea sa cred  ochilor. :) 





Ingrediente:

Pentru  chiftele:
  • 500 g naut uscat Sano Vita
  • 100 g fulgi de ovaz 
  • 2 lg ulei de masline extravirgin
  • 300 g ciuperci brune
  • 2 cepe verzi
  • 3 lgt amestec de legume Sano Vita
  • 1 si 1/2 amestec de legume ardelenesc Sano Vita
  • 5-10 catei usturoi tocat ( in functie de gust)
  • 3 lg boia de ardei dulce
  • 1 lgt sare roz de Himalaya
  • 1 lgt oregano uscat 
  • 1 lgt (cu varf) sumac 
  • 1/2 lg piper negru pudra
  • 2 oua medii (de la gaini de curte)  

.........
  • Chifle integrale sau obisnuite
  • rosii
  • salata
  • ceapa verde 


Maioneza:
  • 250 ml ulei
  • 1 oua intreg (proaspat, de la gaini de curte)
  • 1 lgt mustar
  • 1 lgt zeama de lamaie
  • 1/4 lgt sare roz de Himalaya


Sos de iaurt si usturoi:
  • 4 linguri de iaurt
  • 1 lg de maioneza
  • 4 catei de usturoi
  • 1/8 lgt sare roz de Himalaya


Cum procedezi:

1. Pregatesti nautul din timp. Il pui la inmuiat in apa rece pentru cateva ore. Scurgi apa si il pui la fiert impreuna cu sare si cu o foaie de dafin. Dupa ce a fiert il scurgi de zeama si il lasi sa se racoreasca complet (eu neavand timp de el in aceeasi zi, l-am lasat la frigider pana in momentul folosirii).
2. Pui fulgii de ovaz in vasul blenderului Bosch ErgoMixx, apoi pulsezi de cateva ori pe viteza turbo (nu trebuie sa ii maruntesti de tot, ci sa ramana putina textura).  Torni fulgii intr-un castron si ii lasi sa stea cumintei pana pregatesti restul ingredientelor.
3. Nautul fiert si racit il pui in mai multe transe in vasul blenderului si pulsezi de 7-10 ori pe viteza turbo. La fel ca si la fulgi trebuie sa rezulte bucati mai mari, compozitia sa fie mai rugoasa nu pasta. Puneti nautul intr-un vas incapator si lasati-l deoparte.
4. Toci ceapa si ciupercile in blender. Intr-o cratita incingi usor uleiul, adaugi ceapa tocata, putina sare si ciupercile, si le calesti usor pentru 3-4 minute. 
5. Torni ciupercile sotate in bolul cu naut, adaugi restul condimentelor, fulgii de ovaz si ouale si amesteci bine, pana cand obtii o compozitie omogena.
6. Cu mainile umede formezi chiftele cu diametrul de 8-10 cm (in functie de marimea chiflelor pe care le folosesti; eu am avut si chifle dreptunghiulare si rotunde).
7. Incingi o tigaie neaderenta pe care o ungi cu foarte putin ulei. Pui chiftelele in tigaia incinsa. Le prajesti cate 3-5 minute pe fiecare parte. Apoi le scoti pe un platou la racit, timp in care pregatesti restul ingredientelor pentru burger.
8. Speli si usuci salata, rosiile si ceapa apoi le feliezi.
9. Prepari maioneza  punand ingredientele in vasul inalt al belnderului , folosesti capatul pentru pasare pe care il introduci la fundul vasului. Pornesti blenderul si il ridici usor spre suprafata, iar in cateva secunde ai maioneza proaspata. 
10. Pentru sosul de iaurt cu usturoi pasezi usturoiul, il amesteci cu iaurt si maioneza si il asezonezi cu sare. 
11. Montezi burgerul: tai chifla in doua jumatati. Pe jumatatea inferioara pui salata, rosiile, ceapa feliata (frecata cu putina sare), chifteaua de naut si ciuperci. pui sos de iaurt deasupra, putina maioneza si cealalta felie de chifla. 

 Nota 1:  Poti imbunatati varianta actuala adaugand branza sau cascaval.
 Nota 2: Poti adauga sos de rosii.
 Nota 3: Poti face burgerul complet vegan inlocuind ouale si adaugand la ingredientele respective inca 300 g ciuperci, iar maioneza poate fi inlocuita cu maioneza de aquafaba si sos de iaurt de soia. 














2 comentarii:

  1. Exact la asta ma gandeam zilele trecute,Bravo! Foarte tentant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Noua ne plac atat de mult incat i-am introdus in meniu lunar. :)

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.