vineri, 29 mai 2020

Prajitura cu dulceata de afine (fara zahar, fara faina)

  

  Dragii mei, anul acesta de Inaltare nu am pregatit pasca si cozonaci ci am ales sa prepar o prajitura
cu dulceata de afine, fara zahar adaugat si fara faina. Este o prajitura delicioasa la care m-a ajutat ficiorasul meu. 

Blat:
  • ·        4 albusuri  de la oua foarte mari (XL)
  • ·        2 galbenusuri
  • ·        60 g Dulcisor (indulcitor pe baza de Stevia Rebaudiana) 
  • ·        1 lgt esenta vanilie
  • ·        1 lg zeama de lamaie
  • ·        coaja de la o lamaie mica
  • ·        90 g nuca macinata
  • ·        20 g amidon din porumb
  • ·        1 praf sare


Crema de afine:
  • ·        400 ml smantana pentru frisca (30  % grasime)
  • ·        40 g Dulcisor 
  • ·        150 g dulceata de afine
  • ·        50 g gem de prune (fara zahar, optionl)
  • ·        7 g gelatina granule
  • ·        30 ml apa rece

 Crema de mascarpone
  • ·        200 ml smantana pentru frisca (30  % grasime)
  • ·        30 g Dulcisor
  • ·        250 g mascarpone 

Sirop
  • ·        1 lg zeama lamaie
  • ·        30 ml apa
  • ·        1 lgt  coaja de lamaie
  • ·        1 lgt cu varf  Dulcisor

 Glazura:
  • ·        150 g  banuti de ciocolata amaruie Sweeteria
  • ·        150 ml smantana pentru frisca (32% grasime)
  • ·        20 g Dulcisor 





Preparare:
Blat:
1.      Incalzesti cuptorul la 180 grade Celsius.
2.      Torni albusurile intr-un bol si le mixezi spuma cu praful de sare. Adaugi Dulcisorul si mixezi pana cand se dizolva. Adaugi galbenusurile si mixezi cateva secunde pana la incorporare.
3.      Amesteci amidonul cu nuca macinata si inglobezi amestecul in 3-4 transe in compozitia de la pasul anterior.  Inglobezi fiecare transa cu o spatula prin miscari circulare, de sus in jos.
4.      Torni compozitia intr-o tava (35x25 cm, preferabil cu pereti detasabili)  tapetata cu hartie de copt si introduci tava in cuptor, treapta de coacere uniforma, pentru 25-30 de minute.  Faci testul scobitorii pentru a te asigura ca blatul este copt.
5.      Dupa coacere scoti tava din cuptor, lasi blatul sa se raceasca complet apoi il desprinzi cu grija (pentru ca este usor friabil datorita nucii) de pe hartia de copt si il transferi pe un platou.



Sirop
Torni toate ingredientele intr-o cratita neaderenta, amesteci si pui cratita pe foc pentru 5-10 min. Lasi siropul sa se racoreasca complet apoi insiropezi usor blatul.

Crema de afine:
1      Pui gelatina granulata la hidratat in apa rece pentru 10 minute apoi o dizolvi pe bain-marie. O lasi la racorit cat timp mixezi frisca.

2.      Torni smanata rece  in bolul mixerului, adaugi Dulcisorul si mixezi pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi gelatina dizolvata si mixezi bine pana la incorporare.
3.      Cantaresti 100 g dulceata de afine si gemul de prune (daca nu ai prune poti completa cu dulceata de afine)  si le  inglobezi cu o spatula in frisca.




4.      Torni crema de afine peste blat si o intinzi usor.  Cu o spatula mica trasezi cateva santulete in crema (6-7) pe care le umpli cu dulceata de afine. Ivelezi cu o spatula si introduce la frigider pentru 3-4 ore.


Crema de mascarpone
1.      Pui smantana rece pentru frisca in bolul mixerului, adaugi Dulcisorul si mixezi pana cand se formeaza varfuri moi. Adaugi mascarponele si mixezi pana cand crema devine omogena si se formeaza creste evidente.
2.      Scoti prajitura de la frigider, torni crema de mascarpone deasupra, nivelezi cu o spatula si introduci din noi in frigider pentru o ora minimum.

Glazura:
   Intr-un bol din inox adaugi banutii de ciocolata amaruie Sweetria impreuna u Dulcisorul si cu smantana pentru frisca. Pui bolul pe bain-marie si amesteci pana cand obtii o compozitie uniforma. Iei bolul de pe aburi si lasi glazura sa se racoreasca  cateva minute, apoi o torni intr-un pos si decorezi decorezi  dupa preferinta. La mine operatiunea aceasta a facut-o fii-miu care are 9 ani. A avut o bucurie nespusa sa imprastie glazura pe prajitura si sa arunce tot felul de fructe pe care le avea la indemana. J
Dati prajitura la rece pana in momentul servirii (preferabil de pe o zi pe alta). 







 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.