miercuri, 17 aprilie 2019

Prăjitură cu aluat răzuit (varianta de post)


   Când avem poftă de ceva dulce, de post, rapid de preparat apelez la prăjitura cu aluat răzuit. E
economică, și se realizează cu ușurință.
Ingrediente:



Auat:
  • 600 g făină de grâu tip 000
  • 1 plic (10 g) praf de copt
  • 3/4 lgț bicarbonat de sodiu
  • 40 g zahăr
  • 150 ml apă
  • 150 g ulei de cocos ecologic Sano Vita
  • coaja și zeama de la o lămâie


Umplutură
  • 1 borcan 800 g gem de mere domnești
  • 1/2 borcan 400 g gem zmeura
  • 10 g nucă tocată grosier
  • 1 lgt esenta rom
  • coaja de la jumătate de lămâie mare
  • 80 g gris
  • ------
  • 1-2 lg gris pt asambare

Cum procedezi:
1. Cerne făina într-un bol, adaugă praful de copt și bicarbonatul peste făină, amesteci apoi faci o adâncitură în mijloc.
2. Amestecă zahărul până se dizolvă cu apa, romul, zeama de lămîie si coaja de lămâie și toarna totul în bolul cu făină. Adaugă uleiul de cocos și amestecă cu o lingură, apoi frământă manual până obții un aluat omogen. 
3. Împarte aluatul în două părți 600 g pentru bază, 400 g pentru răzit. Acoperă fiecare bilă de aluatl cu o folie alimentară și lasă-l la odihnit 30 minute în frigder. 
4. Prepari umplutura amestecând cele două tipuri de gem cu romul, nuca tocată și cu coaja de lămâie.
5. Încinge cuptorul la 180 grade Celsius.
6. Scoate bila de aluat pentru bază (600 g) din frigider, și il intinzi bine (dreptunghiular ~35x30 cm). 7. Transferi aluatul într-o tavă standard de aragaz, îl înțepi cu furculița și cerni deasupra cele două linguri de griș. 
8. Pui umplutura, nivelezi, scoți cealaltă bilă de aluat din frigider și o răzuiești deasupra umpluturii cu ajutorul unei răzători. 
9. Introduci prăjitura în cuptor  pentru 35-45 minute, sau până caând observi că s-a rumenit, pe treapta coacere uniformă.
10. După coacere o lași să se răcească complet (preferabil de pe o zi pe alta), apoi o porționezi după preferință.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.