luni, 4 martie 2019

Tort cu foi de lamaie si ciocolata alba



     De curând am primit de la prietenii de la Koliba o serie de produse lactate pe care le-am testat în diferite reţete. Aşadar urmează un set de reţete cu produse delicioase de la brandul Koliba. 


     Începem cu ultima, de fapt cu penultima reţetă creată, şi anume tort cu foi de lamâie şi ciocolata.
Trebuie să menţionez ca e un tort tip Alba ca Zăpada, şi cu cât va sta mai mult timp asamblat cu atât va deveni mai delicios. Nu necesită cine ştie ce măiestrie, e chiar uşor de realizat, şi poate fi făcut cu 3-4 zile înainte de a-l consuma.
  Dacă doriți puteți face foile mai subțiri, însă stați cu ochii pe ele cand le băgați în cuptor, ca sa nu se ardă. În cazul în care optaţi pentru foi mai subţiri aveţi grijă să împărţiţi şi crema uniform.

Pentru foi:

  • 300 g ciocolată albă
  • 100 g unt Koliba (82%)
  • 4 ouă, de la găini de curte
  • 150 g zahăr
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 750 g făină de grâu tip 000 
  • 50 ml lichior de lămâie
  • coaja de la o lămâie

Cum procedam:
1. Punem ciocolata ruptă în bucăţi împreună cu untul moale la topit într-un vas pe bain-marie. Amestecăm până s-au topit şi compoziţia este omogenă. Ttagem vasul cu ciocolată topită deoparte ca să răcorească uşor.




2. Spargem ouăle într-un bol, adăugăm praful de sare şi zahărul şi mixăm până când acestea se deschid la culoare şi îşi triplează volumul.

3. Turnăm lichiorul de lămâie, ciocolata topită şi coaja de lămâie peste compoziţia de la pasul anterior şi mixăm până la înglobare.
4. Cernem făina şi o cântărim. Dăm deoparte 400 g de făină pe care o amestecăm cu un plic de praf de copt.  
5. Înglobăm cu mixerul cele 400 g de făină în 4 tranşe. Restul făinii o vom îngloba cu spatula (două tranşe de câte 100 de grame) şi prin frământare manuală (ultimele două tranşe de făină: 100 şi 50 g). Frământăm preţ de 3-5 minute, până când aluatul este omogen.





6. Împărţim aluatul în 4 bile pe care le tragem în folie alimentară şi le introducem la frigider pentru câteva ore (eu le-am pregătit cu o seară înainte de a le coace).

7. Încingem cuptorul la 190 grade Celsius, treapta ventilatie, şi tapetăm două tăvi cu hârtie de copt.
8. Scoatem aluatul de la frigider. Presăram blatul de lucru cu PUŢINĂ făină şi intindem cu merdeneaua fiecare bucată de aluat astfel încăt să putem obţine în final un disc cu diametrul de 23 cm (eu am folosit o farfurie ca şablon) şi cu o grosime de aprox 0,5-0,6 cm, tăiem marginile şi transferăm discul pe tava. Înţepăm blatul cu furculiţa  din loc în loc,  şi introducem tăvile în cuptor pentru 12-15 minute.  Le lăsăm să se răcească complet, apoi le putem asambla.
Bucăţile de aluat rămase le-am compactat, le-am întins bine cu un sucitor şi am decupat biscuiti. 





Sirop de lămâie

  • 50 ml suc proaspăt de lămâie
  • 50 ml apa plată
  • 50 g zahăr
  • coaja de la o lămâie 

   Pune toate ingredientele într-un vas neaderent, amestecă bine până se dizolvă zahărul, iar din momentul în care începe să fiarbă laşi pe foc potrivit 3-5 minute. Opreşti focul şi laşi siropul să se răcorească complet.


Crema de mascarpone:

  • 400 ml smântână pentru frişcă (30% grăsime)
  • 250 g mascarpone
  • 2 lg zahăr
  • 1 lg sirop lămâie


  Turnăm smântana lichidă într-un vas, adăugăm mascarponele şi zahărul şi mixăm (la viteză mică, apoi crescând treptat viteza) până când creşte în volum şi se întăreşte, adăugăm siropul şi mai mm câteva secunde.
   Împărţim crema în 4 (175 g porţia) şi pregătim un poş cu dui simplu.

Cremex de iaurt 

  • 5 g gelatină granule
  • 3 lg apă rece
  • 200 g iaurt grecesc
  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 3 linguri zahăr
  • .......
  • 100 g marmeladă de zmeură (opţional)


 ATENŢIE! Se prepară în momentul în care totul este pregătit pentru asamblare.

1. Hidratăm gelatina în apă rece pentru 10 minute, apoi o topim pe bain-marie. 
2. Punem smântana lichidă într-un bol împreună cu zahărul şi mixăm până când creşte în volum şi devine aerată. Adăugăm iaurtul, mixăm câteva secunde, apoi turnăm gelatina dizolvată (temperată pentru 1 minut) şi mixăm bine pentru 1 minut. O împărţim în 3.

Asamblare:

1. Punem o lingură de cremă pe platoul pe care vom monta tortul (pentru a nu aluneca mai apoi tortul), punem prima foaie de blat, cu ajutorul unei pensule o ungem cu sirop, aşteptăm un minut, apoi şpriţăm pe marginea foii de blat crema de mascarpone. 
2. Turnăm în centrul blatului o parte din crema de iaurt, nivelăm, punem din loc în loc 50 de g de marmeladă cu un poş cu dui mic.
3. Ungem cu sirop a doua foaie de blat pe ambele părţi, şpriţăm crema de mascarpone pe margine, punem crema de iaurt în mijloc şi continuăm pănă când sunt gata foile. 
4. La ultima foaie, după însiropare, şpriţăm pe margine crema de mascarpone, iar în centru spriţim restul cremei de mascarpone rămase, pe care o vom întinde cu o spatulă. 
5. Decorăm după preferinţă şi întroducem tortul în frigider pentru minimum 48 ore (cu cât stă mai mult cu atât va fi mai bun, dupa o saptamana va si si mai gustos).
 Notă: în locul marmeladei puteţi folosi vişine din sirop, gem de zmeură, jeleu de citrice, sau orice altceva vă este pe plac
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.