duminică, 3 februarie 2019

Prăjitură cu nucă și ness (fără gluten)





    Salutare dragilor! Nu am mai scris de multă vreme, şi asta pentru că mă ocup de nişte proiecte
importante care îmi răpesc aproape tot timpul. O să vă dezvălui la momentul potrivit despre ce anume este vorba. :)
 Astăzi mi-am propus să scriu o reţetă cu un blat pe bază de albuşuri rămase în urma utilizării gălbenuşurilor la cozonaci sau la maioneză. Sunt convinsă că şi voi aveţi prin frigider ceva albuşuri, iar dacă nu aveţi momentan, puteţi salva reţeta pentru vremurile în care veţi avea borcanele pline cu albuşuri. ;)
  E delicioasă, şi merge de minune cu un firicel de caramel deasupra. :)


Blat:

  • 320 g albuș de ou (~11 albușuri)
  • 100 g zahăr cocos
  • 100 g zahăr brut
  • 80 g făină fără gluten mix C Patisserie Schar
  • 100 g nucă măcinată
  • 1 lg zeamă de lămâie
  • coaja de la o lămâie
  • un praf sare
  • coaja de la o lămăie


Crema:

  • 400 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
  • 250 g mascarpone
  • 1 lg zahăr
  • 2 lgț ness


Pentru însiropat

  • 50 ml cafea tare, îndulcită cu o linguriţă de zahăr




Cum procedezi:
Blat:
1. Preîncalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Punem albuşurile într-un vas şi le mixam spumă cu praful de sare. Amestecam cele două tipuri de zahăr şi le înglobăm lingură cu lingură în  spuma de albuşuri mixând continuu până când zahărul se topeşte, iar bezeaua obţinută este lucioasă. Adăuăm zeama de lămâie şi mixăm cateva secunde.


 
3. Cernem făina fără gluten într-un vas, şi o amestecăm cu miezul de nucă măcinat.





4. Cu mixerul la viteză medie (treapta 2 sau 3) înglobăm mixul de făină şi nucă în bezeaua de la pasul 2, la final înglobăm coaja de lămâie cu o spatulă.
4.Turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (38/x 24 cm). Introducem tava în cuptor pentru 20-30 de minute, sau până când trece testul scobitorii.

5. Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl tăiem în două.

Crema şi asamblare:
1. Într-un bol punem smântana pentru frişcă împreună cu mascarponele şi zahărul. Le mixăm mai intai la viteză mică, crestem treptat viteza până când compoziţia devine cremoasă.  Luăm deoparte jumătate din cantitatea de crfemă, iar în restul adăugăm cafeaua şi mixăm până la dizolvare.
   

2. Punem cremele în două poşuri cu duiuri diferite. 
Aşezăm o felie de blat, o însiropăm şi punem alternativ din ambele tipuri de cremă, aşezăm a doua felie de blat deasupra, o însiropăm şi ornăm cu restul de cremă.
introducem prăjitura în frigider pentru 4 ore minumum înainte de servire.

S-aveţi poftă!




 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.