joi, 28 februarie 2019

Prăjitură cu nucă şi cappuccino

 
    Salutare dragilor! Am revenit pe baricare cu o reţetă nouă, inspirată din precedenta. 

Pentru că avut multe albuşuri strânse m-am gândit să fac două tipuri de blat, unul cu nucă şi unul cu nucă de cocos. Astăzi am reuşit să redactez reţeta blatului cu nucă folosit în combinaţie cu cappuccino, mascarpone şi ciocolată. 




Blat

  • 300 g albuşuri
  • 1 lgţ zeamă de lămâie
  • 250 g zahăr
  • 1 lg esenţă de rom
  • 100 g făină
  • 30 g amidon din porumb
  • 1/2 lgţ praf de copt
  • 150 g nucă măcinată
  • 1 lg zeamă de lămâie
  • coaja de la o lămâie
  • un praf sare

Cum procedezi:

1. Preîncălzeşti cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Turnăm albuşurile într-un bol degresat şi le mixăm spumă cu praful de sare.
3. Adăugăm zahărul treptat (3-4 tranşe) şi mixăm bine după fiecare trsanşă până când obţinem o spumă sidefată. Împărţim spuma în două. 
4. Amestecăm făina cu amidonul, nuca şi cu praful de copt şi le înglobăm prin cernere, în 5-6 tranşe, în jumătate din cantitatea de spumă de albuşuri. Înglobăm fiecare tranşă cu spatula prin mişcări circulare, de sus în jos,  sau cu mixerul la viteză mică. Totodată adăugăm şi coaja de lămăie, zeama de lămâie şi esenţa de rom şi mixăm câteva secunde.
5. Înglobăm în compoziţie restul spumei de albuşuri cu spatula prin mişcări circulare, de sus în jos, pentru a-şi păstra volumul. 
6. Turnăm compoziţia într-o tavă (36 x 24 cm dimensiune) tapetată cu hârtie de copt şi introducem în cuptor, treapta coacere uniformă, pentru 20-25 minute sau până când trece testul scobitorii.
7. Scoatem tava şi lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl tăiem în două felii pe orizontală. 


Cremă cappuccino:

6 g gelatină granule
40 ml apă rece
300 g smântână pentru frişcă (30 % grăsime)
100 g iaurt grecesc (10 % grăsime)
3 lgţ zahăr brut
2 plicuri cappuccino clasic
1 pliculet cafea solubilă
------------
50 ml cappuccino (preparat) pentru însiropat blatul

Cum procedezi:

ATENŢIE! O prepari în momentul în care totul este pregătit pentru asamblare.
1. Hidratezi gelatina în apă rece pentru 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Într-un bol mixezi smântâna lichidă  cu cappuccino, cafeaua solibilă şi zahărul până când creşte în volum şi devine aerată. Adaugi iaurtul şi mai mixezi câteva secunde, apoi adaugi gelatina hidratată şi dizolvată şi mixezi până la încorporare.



Asamblare:

1. Pui prima felie de blat pe tava tapetată cu hârtie de copt (pentru a putea sa o scoţi uşor), şi cu o pensulă o însiropezi cu cappuccino/cafea, torni crema de cappucino deasupra, nivelzi, pui a doua felie de blat şi o însiropezi, apoi bagi tava în frigider pentru minumum 6 ore (dacă poti 12 ore e perfect).


Crema de mascarpone:


  • 300 ml smântână lichidă pentru frişcă (30%)
  • 150 g mascarpone
  • 2 lgţ zahăr
  • 100 g ciocolată amăruie (55%)

Cum procedezi:

 1. Pune smântâna lichidă într-un bol împreună cu zahărul şi mascaponele. Mixează la viteză mică pentru început, crescând apoi viteza până când creşte în volum şi capătă consistenţă.
2. Scoţi prăjitura de la frigider, O transferi pe un blat de lemn/plastic (ca să o poţi poţiona), apoi torni crema deasupra şi nivelezi cu o spatulă.
3. Rupi ciocolata în bucăţi, o pui într-un vas termorezistent şi o topeşti pe bain-marie. După ce s-a topit o laşi la temperat 5 minute, apoi o pui într-un con de hârtie de copt (sau într-un poş cu dui mic) şi o torni în fir subţire peste cremă. Porţionezi prăjitura cu un cuţit cu lama încălzită,  apoi o transferi pe un platou şi o introduci în frigider până în momentul servirii.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.