joi, 29 noiembrie 2018

Cornuri cu marmeladă (de post)


   Cornuri moi şi pufoase numai bune de pus în pacheţelul pentru şcoală. Copiii mei le adoră! Le
facem cu diferite umpluturi: gem de mere, marmeladă, ciocolată, nucă etc..

Ingrediente pentru 44 bucăţi:

Aluat:

  • 2300 g făină de grâu (000) + extra pentru modelat
  • 750 ml apă călduţă
  • 4 plicuri drojdie uscată (28 g)
  • 150 ml suc de portocală ( proaspăt stors)
  • 160 g zahăr tos
  • 4 linguri borş umplut
  • 1 lgţ esenţă rom
  • coaja de la o portocală
  • 3 linguri cu vărf ulei de palmier solid (70 g)
  • 1 lgţ sare grunjoasă


Umplutură:

  • 1 borcan marmeladă gutui
  • 1 borcan marmeladă mere şi gutui
  • 1 borcan marmeladă zmeură
  • 20 g amidon de porumb (opţional)


Pentru însiropat:

  • 2 linguri peltea de gutui dizolvată în 3 lg apă plată


Cum procedezi:

Aluat:

1.  Într-un vas încăpător cerni 2 kg făină, adaugi sarea pe o margine.  
2. Pentru maia pregăteşti un vas în care dizolovi drojdia în 300 ml apă călduţă, adaugi 2 linguri de făină (din vasul cu făină având grijă să faci o adâncitură în mijlocul acesteia) şi o lingură de zahări şi o laşi la dospit 10 minute acoperită cu un prosopel.
3. În timpul acesta speli portocala şi o răzuieşti (eu pun citricele, după ce le cumpăr, în apă cu oţet pentru 30 minute-1 oră şi mai apoi le spăl şi le clătesc bine), apoi storci sucul de la ea (dacă se întâmplă să fie mai zemoasă şi să conţină mai mult suc decât cantitatea indicată scazi din cantitatea de apă pe care trebuie să o mai adaugi).  
4. Dizolvi zahărul (140 g) în sucul de portocale.
5. Torni maiaua în adâncitura din vasul cu făină, adaugi sucul de portocale şi restul cantităţii de apă călduţă, adaugi borşul, esenţa de rom şi coaja de portocală şi amesteci cu o lingură. 
6. Frămânţi bine aluatul, vreo 10 minute, înglobând treptat încă 150 g făină de grâu. Încorporezi treptat uleiul de palmier frământând preţ de 10 minute. A
7. Acoperi aluatul cu o folie şi un prosop şi îl laşi la dospit 1 h şi jumătate. 



Umplutură:

Torni conţinutul borcanelor într-un vas şi amesteci totul cu amidonul (poti folosi fiecare aroma separat, dacă vrei). 

Asamblare:

1. Înglobezi restul făinii frămantând energic, apoi împarţi aluatul în bile de câte 80 de grame. 

2. Pe masa de lucru pudrată cu puţină făină întinzi cu un sucitor fiecare bilă de aluat sub froma unui disc de 15-16 cm diametru (aproximativ cât o palmă deschisă). 
3. Pe fiecare disc de aluat pui câte o lingură de compoziţie pe care o uniformizezi lăsând liberă o margine de 1 centimetru şi rulezi apoi formând un cilindru. 
4. Pui cornurile (la distanţă de 3-4 cm între ele) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le apropii puţin de colţuri astfel încât fiecare corn să arate ca o paranteză. Înţepi din loc în loc cornurile cu o furculiţă.
5. La laşi la dospit 10-20 minute, timp în care încălzeşti cuptorul la 180 grade Celsius.
6. Introduci tava în cuptor pentru 25-30 minute, în ultimile 2-3 minute dai pe grill la treapta 3 ca să se rumenească puţin. 
7. După coacere le scoţi din cuptor, le ungi cu siropul format din peltea (puteţi folosi miere dacă vă place), le acoperi cu o hartie de copt şi cu un prosop şi le laşi să se răcească. 
Notă: 1.  Puteţi folosi orice alt fel de umplutură care să vă fie pe plac. Eu fac inclusiv cu ciocolată . pentru Atomicul nostru. 
          2. Puteţi adăuga umpluturii nuci , alune, migdale, fistic etc..
        3. Este posibil ca atunci când afară este foarte cald, sau în cazul în care ţineţi făina într-un loc uscat să nu mai trebuiască să adăugaţi cele 300 de grame de făină .
S-aveţi poftă!






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.