vineri, 30 martie 2018

Prăjitură cu nucă de cocos și lămâie


    Cu siguranță după Sărbători veți rămâne cu multe albușuri, iar această rețetă este una în care le
puteți utiliza.  Blatul iese pufos și alb ca zăpada, cu condiția să respectați dimensiunile tăvii date în rețetă.
 

Blat:

  • 320 g albușuri 
  • un praf sare
  • 1/4 lgț oțet alb
  • 250 g zahăr tos
  • 150 g făină tip 000
  • 60 g fulgi nucă de cocos
  • 1 lgț  pastă de vanilie

Crema de lămâie

  • 75 ml zeamă de lămâie
  • 80 g zahăr
  • 10 g gelatină granule
  • 4 linguri de apă rece
  • 400 ml smântână pentru frișcă (rece)
  • 100 g iaurt grecesc

Pt însiropat:

  • 1 lgț sirop (de zahăr)
  • 30 ml apă plată

Cum procedezi:

Blat:

1. Pornești cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Pune albușurile (la temperatura camerei) într-un bol de inox binne degresat și le mixezi spumă cu un praf de sare și cu oțetul. 
3. Adaugi zahărul în 4 tranșe mixând după fiecare tranșă până la dizolvarea acestuia. În final vei obține o spumă densă, sidefie. 
5. Cerni făina în albușurile bătute și o înglobezi în 4-5 tranșe adăugând la fiecare tranșă și câte o lingură de fulgi de nucă de cocos și în final pasta de vanilie. Înglobezi fiecare tranșă cu ajutorul unei spatule prin mișcări circulare, de sus în jos.

6. Torni compoziția într-o tavă (40x30cm dimensiune) tapetată cu hârtie de copt și introdu tava în cuptor pentru 15 minute, treapta coacere uniformă, sau până când trece testul scobitorii.
7. După coacere scoți tava din cuptor, lași blatul să se răcească ușor apoi îl tai în jumate.

Notă: poți folosi o tavă cu dimensiune mai mică pentru copt însă va crește timpul de coacere și va trebui să tăiați blatul pe orizontală în foi, ceea ce nu este recomandat. :)

Crema de lămâie:

1. Pune zeama de lămâie împreună cu 60 g zahăr într-o cratiță neaderentă pe foc mic până când siropul format scade și se îngroașă 3-5 minute). Lași siropul să se răcorească.
2. Hidratezi gelatina în apa rece pentru 10 minute apoi o adaugi peste siropul cald și amesteci până la dizolvare (dacă siropul s-a răcit prea tare îl încălzești ușor cât să poți topi gelatina fără a o distruge).
3. Într-un bol pune smîntâna pentru frișcă împreună cu 20 g zahăr. Pornești mixerul la viteză mică apoi crești treptat viteza până la maxim. Mixezi până când crește în volum și devine aerată. Adaugi iaurtul  și mixezi până la înglobare, apoi adaugi siropul de lămâie călduț.

Asamblare:

1. Pune o felie de blat într-o tavă mai mică 20x20, o însiropezi ușor,  adaugi jumătate din crema de lămâie, pune apoi cealaltă felie de blat și crema de lămâie rămasă.
2. Introduci tava în frigder pentru minimum 4 ore, sau de pe o zi pe alta.
3. Înainte de servire scoți prăjitura și o porționezi cu ajutorul unui cuțit fierbinte.
























Un comentariu:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.