Prajitura cremoasa (fara gluten)



    De o saptămână tot încerc să termin de redactat rețeta aceasta, și nici nu vă spun acum cât timp am
realizat-o... Treț să recunosc că e și o doză de comoditate la mijloc, dar este si datorită faptului că mi-am ocupat timpul croșetând și pictând. E perioada mea creativă din an, și perioada când am timp pentu lucrurile astea fiindcă în curând începe campania agricolă și voi fi mai tot timpul în solarii, și pe ogor.
    Revenind la prăjitură, mi-am dorit ceva cu blat lejer (ca la prăjitura Dalmațian -rețeta AICI ) și cu muuultă cremă. Ei bine, am obținut ce am vrut,o prăjitură mega-cremoasă și delicioasă.



Blat:



Cremă:

  • 8 gălbeușuri (de la ouă L) 
  • 200 g zahăr
  • 2 plicuri vanilie Bourbon
  • 70 g amidon
  • 1 l lapte (3,5% grasime)
  • 250 g mascarpone


Glazură:

  • 200 g ciocolată amăruie (50%cacao)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)



Mod de preparare:

Blat:

1. Încălzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Punem albușurile (la temperatura camerei) într-un bol degresat și le mixăm spumă cu un praf de sare.
3. Adăugam zahărul (în doua transe) și mixăm bine, până la dizolvarea completă a acestuia iar spuma devine sidefie.
4. Cernem faina fără gluten (mix C Patisserie) și o cântărim. O înglobăm apoi lingură cu lingură în spuma de albușuri, cu mixerul la viteză mică. După ce s-a terminat cantitatea de  faina fără gluten (mix C Patisserie) pulsăm de două-trei ori la viteza cea mai mare pentru a nu rămâne cocoloașe. Eventual scoți bolul mixerului și treci de două-trei ori cu spatula prin mișcări circulare.

5. Împărțim compoziția în două și cernem într-una din părți cele 15 g cacao. Înglobăm cacaoa cu o spatula prin mișcări circulare.
6. Turnam compozitia albă în tava (dimensiune 35x25 cm) tapetată cu hârtie de copt, nivelam, iar pe cea cu cacao într-un posh, trasăm câteva linii cu spatula apoi șprițăm pe ele cu compoziția cu cacao.
7. Introducem tava în cuptor pentru 25-30 minute la 180 grade Celsius, sau până când trece testul scobitorii.
8. Scoatem tava din cuptor și lăsăm blatul să se răcească complet, dupa care  îl desprindem de hârtia de copt.

Crema:
1. Amestecăm cu telul amidonul cu un polonic de lapte rece. 
2. Punem restul laptelui la înfierbântat (până la punctul de fierbere).
3. Mixăm gălbenușurile cu zahărul tos și cu cel vanilat până obținem o spumă deschisă la culoare. 
4. Turnăm amidonul dizolvat peste spuma de gălbenușuri, și mixăm.
5. Turnăm laptele fierbinte în fir subțire, mixând continuu, peste spuma de gălbenușuri. 
6. Transferăm compoziția într-o cratită neaderentă și punem cratița pe foc mediu. Amestecăm continuu cu un tel până când se îngroașă (aprox. 5 minute). 
7. După ce s-a îngroșat acoperim crema cu o folie alimentară și o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.

8. După răcire amestecăm bine crema cu un tel, apoi o împărțim în două.

Asamblare:

1. Însiropăm ușor blatul (eu am folosit 1 lgț sirop  simplu diluat cu 2 lg apă plată ).
2. Turnăm jumătate din cremă peste blat și nivelăm.
3. Punem mascarponele într-un vas și îl mixăm 20-30 de secunde, adăugăm apoi lingură  cu lingură crema rămasă, mixînd bine până la înglobare. Turnăm apoi crema cu mascarpone peste prăjitură și introducem în frigider pentru 4 ore minimum. 



Glazura:

   Punem la topit ciocolata ruptă în bucăți împreună cu smântâna pentru frișcă într-un bol pe bain-marie. Amestecăm cu un tel până la omogenizare. Luăm bolul de pe bain-marie și lăsăm glazura să se răcorească preț de 3-4 minute. Scoatem apoi prăjitura de la frigider și turnăm glazura deasupra. Introducem din nou în frigider pentru cel puțin 4 ore și mai apoi la congelator (dacă nu aveți tavă cu fund detașabil) pentru 3-4 ore.
Notă:1- Dacă aveți o tavă cu fund detașabil folosiți-o, vă ușurează enorm munca. Ca să o scot din tavă a trebuit să o congelez, apoi am tăiat-o (tot congelată) cu un cuțit înfierbântat.

         2 - Dacă sunteți celiaci sau suferiți de intoleranță la gluten, citiți cu atenție eticheta celorlalte ingrediente (ciocolată, cacao, etc) ca să nu aveți surse de contaminare. 































Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.