Tort cu Merdenchi (fără zahăr)


   Dragii mei, bine v-am regăsit! Prima postare din anul acesta este o rețetă simplă, cu ingrediente
puține și bune. O rețetă realizată cu Merdenchi de la Bunătăți din Natură.
   Probabil vă întrebați ce este, ei bine "Merdenchiul" este o melasă obținută prin fierberea mustului de struguri albi. Nu are picătură de zahăr adaugat și este foarte, da' foarte, foarte bună la gust. Mulțumesc Ramona pentru produse, chiar au gust de Bunătăți din Natură! 💗💗💗💗
   Borcănelele frumos decorate pentru mine au venit la pachet cu emoții. (vedeți mai jos despre ce e vorba)

 Trebuie să vă mărturisesc că atunci cand am gustat din borcănelul cu Merdenchi am plâns. M-am simțit ca Anton Ego când a gustat din Ratatouille.

      Am plâns fiindcă mi-am amintit de bunica mea (Odihnească-se în pace!), care era o femeie meticuloasă, iubitoare, era minunată ce să mai vorbim. Făcea dulcețuri extraordinare, și avea o grijă deosebită începând de la culesul fructelor (cutreierând pădurile în căutarea lor) și sfârșind cu turnatul dulcețurilor în borcane pe care apoi le dăruia cu drag. Ei bine, grija și dragostea ei  se regăseau în fiecare borcănel. 💟 Aceeași dragoste și atenție am regăsit-o și în brocănelul cu Merdenchi și în sticluța cu sirop de struguri și măr (din care nu mă mai puteam opri din gustat). Ambele produse sunt grozave, iar partea și mai faină e că NU AU ZAHĂR adăugat. 💗💗💗
 Laura, draga mea îți mulțumesc mult pentru recomandare! Nu aș fi descoperit minunățiile acestea fără ajutorul tău. 💗💗💗
     Cu nodul în gât și cu lacrimile pe obraz m-am apucat să gătesc tortul Merdenchios cu gândul la mămuca mea. 

Blat:

  • 4 ouă mari (L)
  • 100 g merdenchi (peltea de must alb) 
  • 110 g făină de grâu (tip 000)
  • 2 linguri ulei
  • un praf sare

Pentru însiropat:

 Cremă:

  • 500 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime), rece  
  • 100 g merdenchi (rece)
  • 250 g mascarpone (rece)


Cum procedezi:
Blat:
1. Încălzești cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separi albușurile de gălbenușuri.
3. Torni albușurile într-un bol și le mixezi spumă tare cu praful de sare.

4. Adaugi merdenchi-ul peste albușuri și mixezi 1-2 minute, cât să se încorporeze.
 

 
5. Adagi apoi gălbenușurile și uleiul și mixezi câteva secunde până la înlobare.
6. Cerni făina în compoziție în 4 tranșe, înglobând fiecare tranșă cu o spatulă prin mișcări circulare, de sus în jos.
7. Torni compoziția într-o tavă (18 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt. Introduci tava în cuptor pentru 25-30 minute (raftul din mijloc, treapta coacere uniformă), sau până când trece testul scobitorii (scoti tava din cuptor, introduci o scobitoare in mijlocul blatului și dacă iese curată atunci blatul este copt, în caz contrar va trebui să mai lași tava în cuptor 4-5 minute sub supraveghere).
8. După coacere scoți tava din cuptor, lași blatul să se răcească complet în tavă apoi introduci tava în frigider până a doua zi (asta pentru a tăia blatul mai ușor). După răcire tai batul în trei felii. Totodată bagi în frigider (până a doua zi când vei prepara crema) și melasa de must alb.
Notă: Pentru blat folosești ingrediente la temperatura camerei. 
Pentru însiropat diluezi siropul de struguri și măr (care apropos are un gust divin 💗💗💗) cu apa.

http://bunatatidinnatura.ro/sirop-struguri-fara-zahar
 
Crema:
1. Într-un bol torni smântâna pentru frișcă (rece) și o mixezi mai întâi la viteză mică, apoi crești treptat viteza, până când se aerează și crește în volum.
2. Pui brânza mascarpone într-un vas, adaugi 60 g de merdenchi  rece și mixezi până la omogenizare.

3. Transferi mascarponele în vasul cu frișcă, mixezi până la încorporare, adaugi restul din cantitatea de merdenchi  (40 g) și mixezi bine.
 
4. Umpli cu cremă un poș cu dui stea închisă.

Asamblare:
    Pe un platou pui o felie de blat, o însiropezi cu ajutorul unei pensule, repartizezi o parte din cremă, pui a doua felie de blat, o însiropezi și pe aceasta, pui iarăși cremă și ultima felie de blat pe care o vei însiropa (Notă: personal nu am folosit tot siropul pentru blat fiindcă nu îmi place ca acesta să băltească, au mai rămas vreo 30 ml pe care i-am băut😋), pui restul de cremă deasupra și pe laterala tortului, apoi îl introduci în frigider pentru 3-4 ore. În momentul servirii pui deasupra 3-4 linguri de Merdenchi. 💗💗💗
 Să aveți poftă! 
P.S. Noi am avut. 😻😉





 




















































Comentarii

  1. Oau, oau! Alina, arata perfect! Si mie imi place la nebunie merdenchi-ul, imi imaginez ce gust grozav a avut tortul. In sectiune arata mega apetisant! Impresionanta descrierea amintirii bunicii... Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.