duminică, 3 decembrie 2017

Prăjiturele cu quinoa și ciocolată (fără gluten)


     Noi am hotărât să așteptam Moșul cu niște prăjiturele sănătoase cu quinoa și ciocolată
amăruie. Rețetă participantă în cadrul campaniei Mănânc Responsabil de  Sărbători, inițiată de prientenii de la Alimente Speciale.
   Este o rețetă fără gluten, lactate sau ouă și dacă folosiți îndulcitor în locul zahărului și ciocolată neagră cu îndulcitor devin și fără zahăr.





Piure de măr copt
Ingrediente:
  • 200 g quinoa neagră (aproximativ o cană)
  • 600 ml apă rece 
  • 50 g ulei de cocos (topit și răcorit la temperatura camerei)
  • 20 g zahăr brut (opțional)
  • 100 g făină fără gluten mix universal Schar
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță praf de copt (fără gluten)
  • 1 lingură zeamăde lămâie
  • 150 g piure de măr copt (rece)
  • 70 g ciocolată neagră (50% cacao)
  • 1 linguriță coajă de lămâie







Cum procedezi:

1. Cântarești quinoa și o speli sub jet de apă rece. 
2. Pui quinoa într-o cratiță împreună cu apa, pui cratița pe foc mediu și fierbi 12-15 minute (eu am fiert-o pe ceas fix 13 minute).
3. Oprești focul și lași quinoa să se răcească, o treci printr-un jet de apă rece, apoi o pui la  scurs într-o sită.  
4. Preîncălzești cuptorul la 200 grade Celsius și tapetezi o tavă standard cu hârtie de copt.
5. Într-un vas amesteci făina fără gluten cu bicarbonatul, praful de copt și zahărul. 
6. Adăugi quinoa răcită, piureul de măr copt, zeama de lămâie și amesteci.
7. Adaugi uleiul de cocos topit și răcit, și vreo 50 g ciocolată tăiată bucățele, amesteci din nou, adaugi coaja de  lămâie și amesteci din nou.
8. Cu ajutorul unei linguri iei din compoziție și formezi cu palmele biluțe pe care le aplatizezi ușor și obții discuri de 4-5 cm diametru. Din când în când te speli mâinile pentru a lucra ușor.
9. Pune prăjiturelele în tavă și pune deasupra lor restul ciocolatei, introdu în cuptor 13-15 minute. 

Enjoy!

   Notă: pentru piureul de măr copt fac întodeauna rezerve. Coc mai multe mere, si le dau fierbinți prin blender fără cotor și semințe, piureul obținut îl pun în borcane, pun capacele și le pun în cuptorul neîncălzit, pentru o oră la 120 grade Celsius.
 



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.