la care iau parte alături de oameni minunați, și țin să adaug încă o rețetă la colecția destinată acesteia.
Sărbătorile nu ar mai fi Sărbători fără cozonac, așa că am creat o rețetă de cozonac, fără gluten, fără lapte și ouă, și dacă vreți poate fi chiar și fără zahăr dacă îl înlocuiți cu un îndulcitor.
Sărbătorile nu ar mai fi Sărbători fără cozonac, așa că am creat o rețetă de cozonac, fără gluten, fără lapte și ouă, și dacă vreți poate fi chiar și fără zahăr dacă îl înlocuiți cu un îndulcitor.
Cred că v-am mai specificat în alte postări ceva mai vechi că făina fără gluten se comportă diferit față de cea de grâu. Preparatele din acest tip de făină tind să se usuce mai repede, de aceea am vrut ca acest cozonac să fie ușor umed și texturat datorită fulgilor de cocos.
Aluat:
- 550 g făină fără gluten mix B pâine, Schar
- 100 g instant de cocos
- 50 g fulgi de cocos
- 80 g îndulcitor/zahăr brut
- 65 g ulei de cocos (topit și răcit)
- 10 g drojdie fără gluten, Schar
- 1 lgț zahăr brut
- 300 ml băutură din orez îmbogățită cu calciu (călduț)
- coaja de la o portocală
- un praf sare
Umplutură:
- 1 lg cacao pudră
- 140 g cremă bio de ciocolată și alune
Decor:
- 2 linguri de cremă bio de ciocolată și alune
- fructe confiate
- fulgi nucă de cocos
Cum procedezi:
1. Într-un vas amestecă laptele de orez călduț cu drojdia, o lingură de făină fără gluten și cu o linguriță de zahăr brut. Lași 8-10 minute să se activeze. Între timp pregătești ingredientele celelalte.
2. Într-un bol pune 450 g făină fără gluten, îndulcitorul/zahărul brut, instantul de cocos, fulgii de nucă de cocos, praful de sare, și amesteci cu un tel, faci o adâncitură și înglobezi cu o lingură maiaua în ingredientele uscate.
3. Adaugi uleiul de cocos topit și răcit, și îl înglobezi cu spatula, procedezi la fel și cu coaja de portocală.
4. Înglobezi făina rămasă în două tranșe, frământând cateva secunde cât să obții un aluat omogen.
5. Răstorni aluatul pe o hârtie de copt și îl întinzi ușor cu palmele. Cerni cacaoa deasupra, apoi torni cremă bio de ciocolată și alune din loc în loc și o întinzi cu o lingură.
6. Cu ajutorul hârtiei de copt rulezi aluatul, apoi îl sigilezi la capete și îl transferi întro tavă pentru cozonac (a mea are 30x12cm) tapetată cu hârtie de copt și îl lași la dospit într-un loc călduț, acoperit cu folie alimentară/sau cu un prosop timp de 40 de minute.
7. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pentru 30 de minute, pe treapta de coacere uniformă, raftul din mijloc. Scazi apoi temperatura la 130 grade Celsius și îl mai lași 20 de minute. Pentru a verifica dacă e copt introduci o scobitoare în mijlocul cozonacului, și dacă iese curată atunci e copt, în caz contrar îl mai lași câteva minute în cuptor sub strictă supraveghere. Pentru a se rumeni frumos dai drumul la grill pe treapta 3 pentru 2 minute.
8. Scoți cozonacul din cuptor și îl lași să se răcească complet.
9. În momentul servirii îl ungi cu cremă bio de ciocolată și alune și îl decorezi cu fructe confiate și fulgi de nucă de cocos.
Enjoy!
Notă: În locul făinii mix pentru pâine puteți folosi făină fără gluten mix pentru patiserie, sau mix universal.
Dacă preferați cozonacul mai dulce, mai puteți adăuga zahăr/îndulcitor după propriul gust.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.