Tort cu ciocolată și alune


        Salutare, dragilor! Așa printre picături am reușit să termin de redactat rețeta tortului cu ciocolată,
muuultă și delicioasă ciocolată Nestle Dessert Noir. L-am făcut pentru a celebra ziua de naștere a fratelui meu. :)


Blat:
  • 7 ouă (de la găini de curte am folosit eu)
  • 160 g zahăr
  • 40 g ulei de palmier
  • 130 g făina de grâu
  • 30 g cacao
  • 1 praf sare

Preparare blat:

ATENȚIE!  Folosești ouă care au stat la temperatura camerei cel puțin 4-5 ore.

1. Încălzești cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separi  albușurile de gălbenușuri.
3. Într-un bol de inox pui albușurile și le mixezi spumă cu praful de sare. Adaugi zaharul in 4 transe si mixezi bine dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva complet. Adaugi gălbenușurile, mixezi câteva secunde apoi adaugi uleiul de palmier (topit și răcit la temperatura camerei) și mai mixezi 20-30 de secunde.
4. Amesteci cacaoa cu făina și le înglobezi prin cernere în compoziția cu ouă bătute, în patru tranșe, prin mișcări circulare, de sus în jos (ca să nu piardă spuma de oua din volum).
5. Torni compoziția într-o tavă (24 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt și introduci în cuptor, pe trepta de coacere uniformă, pentru 35-40 minute sau până când trece testul scobitorii (dacă introduci o scobitoare în mijlocul blatului și aceasta iese curată înapoi atunci blatul este copt, în caz contrar îl mai lași în cuptor sub strictă supraveghere încă 5 minute).
6. După coacere scoți tava din cuptor, lași blatul să se răcească complet (preferabil de pe o zi pe alta ca să se taie mai ușor, dar dacă nu ai timp nu-i nici o problemă), apoi îl tai în  patru felii egale (eu fac asta cu ajutorului uni fir pentru tăiat blatul, e foarte util).

Cremă ciocolată  (pentru interior) 

  • 300 g ciocolată Nestle Dessert Noir (52 % cacao)
  • 400 ml smântână lichidă pentru frișcă (30% grăsime)
  • 1 lg zahăr (20 g)

  Preparare:

1. Pui un vas cu puțină apă (aprx. 70-100 ml) pe foc.
2. Rupi ciocolata în bucăți și o pui într-un bol de inox/termorezistent. ATENȚIE! Apa nu trebuie să atingă fundul vasului în care vei topi ciocolata. Micșorezi flacăra la vasul cu apă fierbinte, și așezi vasul cu ciocolată deasupra acestuia. Topești ciocolata prin procedeul bain marie amestecând cu o spatulă până când obții o compoziție uniformă. Apoi o lași să se racorească cât timp mixezi smântâna lichidă.
3. Torni în bolul mixerului cei 400 ml smântână lichidă și o mixezi împreună cu zaharul până când crește în volum, devine aerată și formează vârfuri moi.
4. Torni ciocolata topită peste frișcă și mixezi până la încorporare.
 Folosești crema la temperatura mediului ambiant, imediat ce ai terminat-o de preparat.

Cremă de ciocolată cu alune:

  • 130 g ciocolată amăruie cu alune de pădure (54 % cacao)
  • 200 ml  smântână lichidă pentru frișcă (30% grăsime)
  •  1 lgț zahăr

 Se prepară ca și cea de mai sus, cu mențiunea că dacă nu aveti ciocolată neagră cu alune, puteți opta pentru adaugarea miezului de alune de pădure (cantitate ce o puteți ajusta după preferință) prajit în tigaie sau în cuptor pentru câteva minute.

Pentru însiropat:

  • 2 linguri sirop zmeură diluat cu 50-70 ml apă plată.

 Asamblare:

   Tapetezi o tavă cu fund detașabil cu folie alimentară, pui prima felie de blat,  o însiropezi puțin, adaugi jumătate din crema de ciocolată, a doua felie de blat, o ungi cu puțin sirop și pui crema de ciocolată cu alune, apoi a treia felie de blat pe care o însiropezi, torni deasupra crema de ciocolată rămasă și pui ultima felie de blat pe care o vei însiropa. Introduci tava în frigider de pe o zi pe alta sau minimum 4 ore, cât să se întărească cremele.
 

Cremă ciocolată (pentru exteriorul tortului):


  • 300 g ciocolată Nestle Dessert Noir (52 % cacao)
  • 500 ml smântână lichidă pentru frișcă (30% grăsime)
  • 50 g mascarpone
  ATENȚIE! Prepari crema în momentul în care tortul e pregătit pentru decorat.

1. Pui un vas cu puțină apă (aprox. 70-100 ml) pe foc.
2. Rupi ciocolata în bucăți și o pui într-un bol de inox/termorezistent. Micșorezi flacăra la vasul cu apă fierbinte, și așezi vasul cu ciocolată deasupra acestuia. Topești ciocolata prin procedeul bain marie amestecând cu o spatulă până când obții o compoziție uniformă. Apoi o lași să se racorească cât timp mixezi smântâna lichidă.
3. Torni în bolul mixerului cei 400 ml smântână lichidă și o mixezi împreună cu zaharul până când crește în volum, devine aerată și formează vârfuri moi.
4. Torni ciocolata topită peste frișcă și mixezi până la încorporare.
5. Iei doua linguri de cremă, le pui într-un vas înalt împreună cu  mascarponele și mixezi până la omogenizare. Torni apoi mascarponele în bolul mixerului peste compoziția cu ciocolată și friscă și mixezi până la încorporarea completă. 

Atenție!  Folosești crema imediat ce ai preparat-o. 

  Scoți tortul de la frigider, așezi un platou peste tavă și răstorni tava ușor pe platou. Desfaci inelul tăvii și o dai deoparte, apoi imbraci tortul în cremă de ciocolată (păstrezi niște cremă, într-un sac a poche dotat cu dui simplu,  pentru decor). Introduci tortul în frigider pentru 1-2 ore.

Glazură de ciocolată:


  • 200 g ciocolată Nestle Dessert Noir (52 % cacao)
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă (30% grăsime)

 Preparare:
1. Pui un vas cu puțină apă (aprox. 70-100 ml) pe foc.
2. Rupi ciocolata în bucăți și o pui împreună cu smântânalichidă într-un bol de inox/termorezistent. Micșorezi flacăra la vasul cu apă fierbinte, și așezi vasul cu ciocolată și smântână deasupra acestuia. Lași 2-3 minute apoi amesteci cu spatulă până când obții o compoziție uniformă. Iei vasul cu glazură de pe baia de aburi și o lași să se răcorească până când ajunge la temperatura mediului ambiant. 

Scoți tortul de la frigider și torni glazura deasupra, apoi ornezi după preferinți cu crema rămasă. 

P.S.  Poze cu secțiune să nu cereți că n-am!










Comentarii