marți, 7 martie 2017

Chiftelute de legume, de post (fara gluten)




  Va povesteam in postarea trecuta despre campania "Gateste Romaneste si Fara Gluten cu Schar"
desfasurata de Schar in colaborare cu Celiaci.ro. Ei bine, ma bucur ca sunt alaturi de bloggeri frumosi in aceasta campanie.
  Fiindca tot mai multe persoane sufera de intoleranta la gluten si celiachie, aceasta campanie este, ca si campaniile trecute, mai mult decat bine venita.
    De data aceasta am ales sa fac niste chiftelute de post ce pot fi consumate in doua variante: "crude" si coapte. Daca ma gandesc mai bine aveti varianta fiarta si varianta coapta.   Noua ne-au placut ambele variante.



Ingrediente:
  • 1 kg cartofi (cantariti in coaja)
  • 1 morcov (120 g, cantarit cu tot cu coaja)
  • 1 sfecla fiarta (400 g dupa razuire)
  • 1 dovlecel mic (100 g, cantarit dupa razuire si stoarcere)
  • 5 catei de usturoi
  • 40 g pesmet fara gluten  (+ extra pentru tavalit chiftelele)
  • 15 g fulgi de drojdie uscata inactiva
  • 5 g sare grunjoasa
  • 1/2lgt piper macinat
  • 1 lgt cimbru uscat
  • 2 lg patrunjel uscat



Cum procedezi:

1. Speli cartofii, morcovul si sfecla apoi le pui intr-o cratita la fiert. Cand sunt fierti cartofii opresti focul, scurgi apa fierbinte si pui apa rece. Lasi sa se raceasca complet si cureti legumele de coaja.
  Nota: Ideea este ca sfecla sa ramana putin crocanta. Adica nu va avea acelasi timp de fierbere ca si cartofii si morcovul, de aceea se pun toate in acelasi vas la fiert.
2. Intr-un vas incapator razuiesti cartofii, pe partea cu gauri mici a razatorii, morcovul si sfecla.
3. Separat razuiesti dovlecelul si il storci apoi il adaugi in compozitia de la pasul anterior.  Pui in vas si  pesmetul fara gluten Pan Grati Schar, usturoiul zdrobit, patrunjelul, cimbrul, sarea, piperul si fulgii de drojdie uscata inactiva.

4. Amesteci bine cu lingura, iar cu mainile umezite formezi chiftelute, pe care le vei tavali prin pesmet fara gluten Pan Grati Schar. In momentul asta se pot consuma asa cum sunt, sau le puteti coace punandu-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la distanta intre ele si le puteti introduce in cuptorul preincalzit pentru 40  de minute la  190 grade Celsius.
5. Dupa coacere le lasati sa se raceasca complet in tava, apoi le puteti desprinde de hartia de copt.
S-aveti pofta!



































Un comentariu:

  1. Bunica mea tine in fiecare an post, iar zilele trecute chiar avea pofta de chiftelute. N-o sa fie chiar chiftelutele de care avea ea pofta, dar cred ca vor fi o surpriza placuta.

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.