Bors umplut (fara gluten)


     Nu stiu altii cum sunt, da' io nu pot trai fara bors. Am avut chiar o perioada in care beam zilnic cel putin 1
litru de bors umplut. Merge de minune pe timp de vara si in plus subtiaza sunculitele. :)

  M-am gandit deseori la persoanele cu intoleranta la gluten cand consumam borsul umplut si presupun ca unora le lipseste. Mie uneia sigur mi-ar lipsi borsul umplut, si nu vad cum as putea trai fara aroma lui. 
Asadar fiindca aveam de multa vreme in plan sa incerc sa umplu bors fara a folosi tarate de grau, am experimentat pentru campania "Gatim romaneste si fara gluten cu Schar", organizata de Schar in colaborare cu Celiaci.ro, si am ajuns la un rezultat.
  Am incercat in doua variante: una cu drojdie in care timpul de acrire este relativ mai scurt, insa care din punct de vedere gustativ lasa de dorit si devine vascos, si una cu huste oparite la care am adaugat olecuta de zeama de lamaie pentru a stopa producerea vascozitatilor. E adevarat ca varianta aceasta din urma necesita un timp mai indelungat, insa este buna si la gust si la consistenta.
  In principiu, borsul umplut se face utilizand vase de lut, insa daca nu aveti puteti recurge la un borcan de sticla, numai ca va trebui sa procedati cu atentie, fiindca sticla poate crapa la contactul cu apa clocotita. In cazul in care nu aveti vas de lut, faceti hustele intr-o farfurie, castron ceramic si mai apoi le transferati in borcan, iar cand turnati apa fierbinte in borcan, musai sa il puneti cu fundul pe o lama de cutit ca sa preia din tensiuni.




Ingrediente:




Cum procedezi:

1. Cantareste faina pentru paine neagra (fara gluten) si faina de malai si pune-le intr-o oala de lut (as zice ca e musai sa fie de lut, dar daca nu aveti cititi indicatiile de la introducere) si amesteca-le cu o lingura de lemn.
2. Intr-un vas pune 600 ml apa la fiert,iar cand clocoteste o torni peste faina din oala de lut, pui zeama de lamaie si amesteci bine cu lingura de lemn.
3. Acoperi vasul (nu trebuie sa fie etans, eu l-am acoperit cu o punga spre exemplu) si lasi vasul pe masa 48 de ore. In momentul acesta obtinem hustele.
4. Infierbanti restul de apa si il torni peste huste, atentie, nu trebuie sa fie cloclotita ci doar putin mai fierbinte decat poti tu suporta daca bagi degetul in ea. Amesteci bine cu lingura, pui crenguta de cimbru si cea de visin (daca vrei poti pune si leustean), acoperi cu un capac nemetalic (eu am folosit o farfurie fiindca nu am capac la oala de lut) si lasi oala 48-72 de ore intr-un loc caldut. 
5. Dupa timpul indicat la pasul anterior poti strecura borsul si il poti depozita in sticle ca mai apoi sa il poti utiliza la ciorbe.

 Nota" daca aveti intoleranta la gluten sau celiachie, cautati o faina de malai sigura pentru voi.










Comentarii

  1. Ce idee fainăai avut tu, Alina!
    Și mie îmi place borșul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna. Nu avem voie nici lamaie si nici otet. Oare daca exclud lamaia o sa fie ok ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,

    o intrebare la pct 4 scrie "4. Infierbanti restul de apa si il torni peste huste," .... care rest de apa??

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua!
      Recititi cu atentie reteta, inclusiv ingredientele, si veti vedea despre ce "rest de apa" este vorba.

      Ștergere
  4. Buna ziua!
    In loc de faina neagra merge si paine neagra fara gluten?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.