joi, 19 ianuarie 2017

Buturuga cu caramel si ciocolata


    Prajitura Buturuga este o prajitura franceza traditionala care se face in perioada Craciunului. Si eu am
facut-o de Craciun, insa o puteti lasa si numai sub forma de rulada.



Ingrediente:
Blat:
7 oua foarte mari (XL)
150 g zahar
90 g faina
55 g cacao
5 lg ulei
3 lg lapte
un praf sare

Crema caramel:
200 g frisca lichida rece (30%grasime)
150 g caramel
5 g gelatina granule
30 ml apa rece

Crema ciocolata:
100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
200 g frisca lichida rece (30% grasime)

Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Sparge ouale si pune-le in bolul mixerului impreuna cu praful de sare si cu zaharul si mixeaza-le spuma, pana cand cresc in volum. Adauga uleiul si laptele si mixeaza pana la incorporare.
3. Amesteca faina cu cacaoa. Cerne amestecul in spuma de oua in mai multe transe, ingloband fiecare transa cu spatula prin miscari circulare, de sus in jos.
4. Toarna compozitia intr-o tava subtire (a mea are dimensiunile 37x36cm) tapetata cu hartie de copt si introduci in cuptor pentru 15 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
5. Dupa ce s-a copt, scoti tava din cuptor si o cu tot cu hartia de copt pe o panza umeda. Lasi rulada sa se racoreasca 3 minute,  cerni zahar pudra deasupra si rulezi cu grija cu tot cu hartia de copt. O lasi asa pana cand se raceste complet, apoi desfaci usor rulada si dezlipesti hartia de copt.
Nota: Ouale trebuie sa aiba temperatura mediului ambiental cand te apuci de blat.

Crema caramel + asamblare:
1. Hidratezi gelatina in aparece pentru 10 minute, apoi o dizolvipe bain-marie.
2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si capata cosnsistenta. Adauga gelatina dizolvata si mixeaza pana la incorporare.
3. Toarna crema pe blat si ruleaza usor. Strange rulada bine cu hartia de copt si o introduci in frigider pentru 4 ore minimum (eu am lasat-o pana a doua zi).

Crema de ciocolata:
Aceasta o prepari in momentul in care decorezi rulada.
1. Rupe ciocolata in bucati si topeste-o pe bain-marie. O lasi sa se racoreasca 1-2 minute.
2. Intr-un vas pune frisca lichida rece si mixeaza, mai intai la viteza mica, apoi cresti treptat viteza, pana cand creste in volum si devine aerata.
3. Adaugi ciocolata topita peste frisca si mixezi pana la incorporare.
4. Scoti rulada de la frigider, o tai in doua bucati inegale. Asezi bucatile pe un platou si le imbraci in crema de ciocolata.
S-aveti pofta!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.