joi, 15 decembrie 2016

Tort cu budinca de nuca de cocos si ciocolata (de post)



       Cand spui tort de post, suna sec, dar va asigur ca nu e asa. E un tort cu aromele iernii, arome fara de
care n-as simti ca traiesc in acest anotimp.
  L-am facut pentru ziua sotului meu, si, din prisma vizuala a iesit olecuta rustic asa cum ne place amandurora.

Ingrediente:

Blat:

  • 430 g faina
  • 70 g cacao
  • 2 lgt rase bicarbonat de sodiu
  • 1/8 lgt pudra cuisoare 
  • 1/2 lgt scortisoara pudra
  • 260 g zahar pudra
  • 1 praf sare
  • 100 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 400 ml apa rece
  • 1 lg otet
  • 125 ml ulei de palmier (usor incalzit)
  • coaja de la o portocala


Crema:

  • 600 ml apa plata
  • 70 g lapte praf de cocos
  • 80 g zahar 
  • 50 g amidon din porumb
  • 200 g ciocolata negra (de post)

Cum procedam:

Blat

1. Incalzim cuptorul la 160 grade Celsius
2. Intr-un vas punem ingredientele uscate: faina impreuna cu cacaoa, zaharul pudra, bicarbonatul de sodiu, cuisoarele pudra, scortisoara pudra, sarea si amestecam.
3. Facem o adancitura in ingredientele uscate si adaugam sucul proaspat de portocale, apa, uleiul, coaja de portocala, si otetul si amestecam concentric cu un tel. Amestecam bine, astfel incat sa nu existe cocoloase. 
4. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (20 cm diametru) si introducem in cuptor pentru 50-70 minute, pana cand trece testul scobitorii. Introduci o scobitoare curata in mijlocul blatului si daca nu se lipeste nimic de ea, atunci blatul este copt, in caz contrar mai lasi blatul in coptor  sub stricta supraveghere si la cateva minute repeti procedeul.
5. Dupa ce am copt blatul, scoatem tava si il lasam sa se raceasca complet (preferabil pana a doua zi), apoi il taiem in 3 felii.

Crema:

1. Amestecam instantul de cocos cu zaharul si cu amidonul, si il punem  intr-o cratita neaderenta impreuna cu apa. Amestecam bine cu un tel. 
2. Punem cratita pe foc mediu si amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca. 
3. Oprim focul, adaugam in vas ciocolata rupta in bucati si o inglobam cu ajutorul telului. 
4. Punem o folie alimentara deasupra cremei (pentru a impiedica formarea pojghitei) si o lasam sa se raceasca complet. Si apoi o introducem in frigider pana in momentul asamblarii.

Asamblare:

1. Scoatem crema de la frigider si o omogenizam cu  un tel.
2. Punem prima felie de blat pe un platou, punem deasupra ei 4 -5 lg de crema, nivela, punem a doua felie de blat pe care o vom insiropa putin ( pt insiropat am folosit o lingura de sirop de gutui diluata cu 50 ml apa plata), punem iar crema (4-5 lg), nivelam, si ultima felie de blat pe care o vom insiropa (nu o insiropati sa balteasca ci doar putin, distribuind siropul cu o pensula. Introducem blatul in frigider pentru 2 h cel putin.
3. Scoatem tortul din frigider si il invelim in restul de crema, apoi in bagam din nou in frigider pentru inca o ora. Il scoatem apoi si il pudram cu cacao si il ornam dupa preferinta. Eu i-am adaugat trufe de cocos si cacao de diferite marimi. Si il introducem in frigider pana in momentul servirii (ideal de pe o zi pe alta)

 



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.