Chec marmorat



    Salutare dragilor! A trecut ceva vreme de cand nu m-am mai apropiat de blog, iar de creat retete in
bucatarie nici nu va mai spun... Mi-a dor sa stau in bucatarie si sa experimentez, dar timpul ma preseaza fantastic si simt ca nu mai fac fata...
  Ei bine lasand oboseala si nostalgiile la o parte, azi va prezint o reteta simpla pe care o faceam cu drag pentru cineva iubit care, de ceva vreme, a plecat intr-o lume mai buna. O realizez de fiecare data cand ma apuca dorul de el...




Ingrediente:
  • 10 oua medii
  • 250 g zahar
  • 200 g faina de grau
  • 150 ml ulei floarea soarelui
  • 40 g cacao
  • 75-100 ml lapte integral
  • 1 lg esenta de rom 
  • un praf sare 
  • zahar pudra (pt presarat deasupra)

Cum procedam:
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un vas mixam galbenusurile adaugand uleiul in fir subtire (ca pentru maioneza), pana cand il incorporampe tot. Adaugam laptele rece (daca doriti un chec mai uscat puneti 75ml, iar daca il vreti mai umed punei 100 ml lapte) si esenta de rom, si mixam. Adaugam treptat 150 g faina de grau si mixam bine pana la inglobarea fiecarei transe de faina adaugate (avand grija sa nu se formeze cocoloase - daca totusi se intampla sa ramana cocoloase de faina, bagati un blender vertical in compozitiie si se rezolva ;). 
4. Punem albusurile in bolul mixerului si le mixam spuma tare cu praful de sare. Adaugam zaharul in 3 transe si mixam bine dupa fiecare transa pana la dizolvarea completa a acestuia, iar spuma formeaza creste tari.
5. Incorporam galbenusurile in spuma de albusuri cu ajutorul spatulei, prin miscari circulare, de sus in jos. Cernem faina ramasa (50 g) si o inglobam in compozitie cu spatula prin miscari circulare. 
6. Impartim compozitia in doua. Lasam o parte galbena, iar in cealalta jumatate cernem si incorporam cacaoa cu ajutorul spatulei.
7. Tapetam o tava (35x25 cm) cu hartie de copt. Turnam in centrul tavii o lingura de compozitie galbena, iar in centrul acesteia o lingura de compozitie cu cacao, continuam alternanand culorile pana cand terminam compozitia. 
8. Introducem tava in cuptor, pe raftul din mijloc, treapta coacere uniforma, pentru 40-50 minute. Facem testul introducand o scobitoare in mijlocul prajiturii, daca iese curata atunci prajitura este coapta, daca iese lipicioasa, atunci o mai lasati in cuptor 10 min sub stricta supraveghere. 
9. Dupa coacere scoatem tava din cuptor si lasam prajitra sa se raceasca complet, apoi o portionam si o pudram cu zahar. 
Nota: Dupa ce turnati compozitia in tava puteti adauga fructele voastre preferate. 

















Comentarii

  1. Cum am zis,parca-i pictura.Si cat este de buna.
    Fiecare reteta a ta e un adevarat spectacol.Pupici Alina

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.