Prajitura cu crema de ciocolata si nuca de cocos


       Salutare dragilor!  Am revenit pe ecrane cu forte proaspete si cu prajituri. :)

   La cat am cozonacit de sarbatori am ramas in stoc cu o multime de albusuri asa ca am visat un blat pufos umplut cu ciocolata si nuca de cocos. Un fel de Bounty invers. :))
 

Blat:
  • 400 g albusuri
  • 230 g zahar
  • 200 g faina
  • 5 lg ulei de palmier/floarea soarelui
  • 1 lg esenta rom
  • 1 praf sare

Crema:
  • 600 g frisca lichida (Pilos)
  • 300 g ciocolata neagra (50%cacao)
  • 50 g unt
  • 2 linguri zahar
  • 100 g fulgi nuca de cocos

Pentru insiropat
  • 1 lg zahar
  • 50 ml apa
  • 1 lgt esenta rom
 
Decor
  • oua de ciocolata

Cum procedam:
Blat:
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Punem albusurile impreuna cu praful de sare in bolul mixerului si mixam la viteza mica pana obtinem o spuma tare.
3. Adaugam zaharul peste albusuri in 3 transe si mixam dupa fiecare transa pana cand acesta se dizolva complet, iar in final spuma rezultata capata cuuloare sidefie (ca la bezea). 
4. Adaugam uleiul (atentie daca uleiul de palmier este solid, il incalzim usor pana devine lichid si il lasam sa se racoreasca la temperatura camerei) si esenta de rom, si mixam pana la incorporare. 
5. Scoatem bolul mixerului si cernem faina in spuma de albusuri incorporand-o in 4 transe. Inglobam fiecare transa cu ajutorul spatulei, cu miscari circulare, de sus in jos.  
6. Turnam compozitia intr-o tava (35x22 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor, pe raftul din mijloc, trapta coacerfe uniforma, pentru 20-30 minute, verificati introducand o scobitoare in mijlocul baltului, daca iese curata => blat copt, daca iese lipicioasa mai lasati blatul in cuptor sub supraveghere 5-10 min. 
7. Dupa ce s-a copt lasam blatul  sa se raceasca complet apoi il taiem o data pe orizontala astfel incat sa rezulte doua felii egale.

Crema:
1. Topim ciocolata pe bain-marie.
2. Punem la infierbantat, intr-un vas neaderent, 400 g frisca lichida. Cand ajunge la punctul de fierbere, oprim focul si turnam ciocolata topita apoi omogenizam cu o spatula, adaugam untul si amestecam bine. Lasam compozitia sa se raceasca (eu n-am avut timp sa ma ocup de ea si a stat ~12 ore la frigider, am scos-o si am incalzit-o usor cat sa devina maleabila inainte de folosire. Cantarim crema si o impartim in doua (o parte o vom mixa si o vom folosi la interiorul prajiturii, iar o parte o vom incalzi si o vom folosi ca glazura).
3. Mixam o parte de crema de ciocolata pana cand se deschide la culoare, separat mixam 200 g frisca lichida cu 2 linguri de zahar pana cand creste in volum si devine aerata. Turnam frisca peste crema de ciocolata si o inglobam cu o spatula prin miscafri circulare, adaugam fulgii de cocos si procedam la fel.

Sirop:
Amestecam zaharul cu apa, le punem intr-o cratita si dam un clocot. Oprim focul, lasam siropul sa se racoreasca apoi adaugam esenta de rom. 

Asamblare:
1. Tapetam tava in care am copt blatul cu hartie de copt/folie alimentara, punem o felie de blat, o insiropam, adaugam crema de ciocolata cu cocos, nivelam crema si punem cealalta felie de blat pe care o insiropam. Introducem in frigider pentru 2-3 ore. 
2. Scoatem tava din frigider, punem deasupra un platou si rasturnam cu grija prajitura.
Incalzim usor crema de ciocolata ramasa si o turnam deasupra prajiturii.

























Comentarii

  1. Mmmmmm cred ca a fost grozava la gust.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu ce pot inlocui uleiul de palmier si in ce cantitate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este specificat in lista de ingrediente ca se poate folosi ulei de floarea soarelui in aceeasi cantitate.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.