joi, 24 martie 2016

Cozonac de post, cu nuca de cocos


     Zilele trecute va spuneam ca am pofta de cozonac. Ei bine pofta asta de aluatul dospit dulce vine mai
mereu atunci cand se raceste vremea.  Si cum am vrut sa mai reduc din calorii, am inlocuit zaharul cu indulcitor natural din Stevia, mai bine zis cu noul membru sub forma de cuburi din familia Green Sugar, creat de Laboratoarele Remedia.

Ingrediente:
  • 1400 g faina de grau (pentru cozonac)
  • 20 cuburi indulcitor Green sugar (50g)
  •  60 g drojdie proaspata
  • 600 ml apa calduta
  • 200 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 50 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
  • coaja de la 2 portocale
  • 1 lgt sare grunjoasa

Umplutura:
  • 300 ml apa
  • 300 g fulgi nuca de cocos
  • 24 cuburi indulcitor Green Sugar
  • 50 g fructe confiate
  • 3 lg cacao
  • 1 lg ulei de palmier

Pentru uns:

Pentru pudrat:

Cum procedam:

Aluat:
1. Intr-un vas incapator cernem 1250 g faina de grau, facem o adancitura pe marginea careia punem sarea iar in mijloc punem drojdia si o dizolvam cu 300 ml apa calduta. Lasam 10 minute sa dospeasca, timp in care razuim coaja de la portocale in compozitie. 
2. Incalzim putin sucul proaspat stors de portocala si dizolvam in el cuburile de indulcitor apoi il adaugam compozitiei impreuna cu 300 ml apa calduta. Amestecam cu o lingura pana inglobam tot lichidul apoi luam la framantat manual (2 min) adaugand 50g de faina, apoi uleiul si framantat 2-3 minute si ulterior vom ingloba inca 50 g faina si vorm framanta 2 min, faina ramasa o vom folosi ulterior, la asamblat.
3. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 50 de minute. Intre timp ne ocupam de umplutura.

Nota 1: Pentru un plus de culoare puteti adauga in apa calda putin turmeric (1/8 lgt ar fi suficient), nu adaugati prea mult altfel va alegeti cu un galben toxic. :))
Nota 2: daca preferati cozonacul mai dulce mai puteti adauga indulcitor dupa gustul vostru
Nota 3: pentru modelare puteti folosi ulei in locul fainii

Umplutura:
  Punem apa intr-un vas impreuna cu cuburile de indulcitor si dam in clocot. Oprim focul si adaugam nuca de cocos impreuna cu cacaoa si le inglobam cu o lingura, tototdata incorporam si fructele confiate. Lasam compozitia sa se raceasca complet inainte de a asambla cozonacii.

Asamblare:
1. Incalzim cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Impartim aluatul in doua (depinde marimea tavilor pe care le folositi), presaram blatul de lucru cu faina si intindem aluatul, repartizam umplutura pe fiecare bucata de aluat si rulam usor. 
3. Transferam fiecare cozonac intr-o tava si lasam sa dospeasca 10 minute.
4. Ii introducem in cuptor pe raftul din mijoc, treapta de coacere uniforma, pentru 10 minute impreuna cu un vas cu apa (eu arunc pur si simplu pe fundul cuptorului 1/4 cana cu apa in momentul introducerii tavilor, insa daca aveti cuptor pe gaz nu cred ca merge decat cu vasul cu apa). Reducem apoi temperatura la 180 grade Celsius si lasam cozonacul in cuptor pentru inca 35-40 minute. In cazul in care nu s-a rumenit, in ultimele 3 minute dam pe grill si stam cu ochii pe el.
5. Amestecam apa cu indulcitorul si cu uleiul, iar dupa ce s-au rumenit cozonacii scoatem tavile din cuptor si ungem dolofanii apoi ii acoperim cu un prosop curat. Ii lasam sa se raceasca complet inn tavi.

S-aveti pofta!



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.