sâmbătă, 20 februarie 2016

Tort cu biscuiti si caramel (fara coacere)



   S-apoi cand vine pofta de caramel, ce-i drept mai rarut, vine si nu mai pleaca vreo saptamana. De
data aceasta sursa de inspiratie a fost prietena mea. Am creat un tort micut, plin de savoare, fara gluten si gata intr-o clipita!
  Campania  Iubim si Daruim cu Schar organizata de Schar si Celiaci.ro, dedicata atat persoanelor cu intoleranta la gluten, cat si celor care isi doresc sa adopte un stil de viata sanatos,  continua toata luna februarie - detalii campanie AICI.
  Schar a pregatit un concurs nou in care puteti sa votati pe facebook retetele participante in campanie, le gasiti in albumul campaniei - click AICI pentru a le vizualiza si vota.

  Nu uitati de concursul care se desfasoara pe blog  - click AICI pentru detalii. Mult succes!


Ingrediente
Blat:
  • 200 g biscuiti Petit Schar
  • 30 g cacao
  • 1 banana coapta (100 g fara coaja)
  • 20 g miez migdale
  • 100 ml lapte
  • 40 g ulei de palmier/unt
  • 80 g zahar

Caramel
  • 120 g zahar
  • 3 lg apa
  • 200 g smantana lichida

Decor
  • 200 g smantana lichida

  • 80 g caramel + extra pentru floricele
  • o manuta floricele (optional)

Cum procedam:
Blat:
1. Punem laptele impreuna cu uleiul de palmier si cu zaharul intr-o cratita neaderenta pe foc mic, pana cand se topeste uleiul. Oprim focul si amestecam pana cand se dizolva zaharul si folosim amestecul la pasul 4.
2. Zdrobim biscuitii apasand cu palma pe fiecare pachetel pana cand obtinem consistenta dorita.
3. Punem biscuitii zdrobiti intr-un vas impreuna cu cacaoa si cu migdalele tocate si amestecam. 
4. Adaugam amestecul de la pasul 1. Amestecam cu o lingura pana cand obtinem o compozitie omogena. Zdrobim banana cu o furculita si o incorporam in compozitie cu ajutorul unei linguri. 
5. Turnam amestecul intr-o tava (18 cm diametru) cu fund detasabil, tapetata cu hartie de copt. Introducem in frigider pentru o ora - o ora si jumatate. 

Caramel:
1. Punem zaharul impreuna cu apa intr-un vas neaderent pe si il lasam sa se topeasca la foc molcom,  amestecand usor.
 2. Cand incepe a prinde culoare (acum timpul depinde de cat de intens colorat veti vrea caramelul ) turnam de la distanta, cu mare atentie, smantana lichida si amestecam repede. Pentru a grabi racirea, punem vasul cu caramel intr-un alt vas in care am pus apa rece. 
3. Il lasam la temperatura camerei pentru a-l folosi ulterior la decor. 

Asamblare:
1. Scoatem tava cu blatul din frigider, transferam cu grija blatul pe o farfurie. 
2. Mixam smantana lichida cu mixerul la viteza mica la inceput crescand apoi viteza la mare pana cand frisca creste in volum si devine aerata. Adaugam caramelul si mixam pana la inglobarea acestuia. 
3. Punem crema intr-un pos cu dui stea, spritam un strat de crema pe blatul de biscuiti, apoi mai spritam un strat pe margine. Punem deasupra pop-corn si caramel. 
Enjoy!
Nota: daca vreti un tort mai inalt, dublati cantitatile ingredientelor de la blat. ;)

Nu irosim caramelul ramas pe vas, ci punem floricele si culegem si ultima dara. :)))









































Un comentariu:

  1. Caramel = Fericire.
    Renunt la orice bunatate pt caramel.
    Cand am vazut acest tort, nu credeam ca este real.
    Citind reteta, mi am dat seama ca se poate si mi am propus sa adun tot este necesar si sa incerc sa l prepar. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.