joi, 18 februarie 2016

Choux cu crema de lapte


       Dragilor nu credeam ca o sa imi fac din nou curaj sa incerc sa fac choux, fiindca prima data cand
am incercat (cu faina de grau) a fost un fiasco. Dar cum curiozitatea si experimentele ma "omoara" mi-am zis ca n-ar  fi rau sa incerc totusi. Ei bine, de data aceasta au iesit si s-au mancat TOATE. :)
  Campania  Iubim si Daruim cu Schar organizata de Schar si Celiaci.ro, dedicata atat persoanelor cu intoleranta la gluten, cat si celor care isi doresc sa adopte un stil de viata sanatos,  continua toata luna februarie - detalii campanie AICI.
  Schar a pregatit un concurs nou in care puteti sa votati pe facebook retetele participante in campanie, le gasiti in albumul campaniei - click AICI pentru a le vizualiza si vota.

  Nu uitati de concursul care se desfasoara pe blog  - click AICI pentru detalii. Mult succes!

    



Ingrediente:


Pentru gogosele:
  • 300 ml apa
  • 50 g ulei de palmier 
  • 1 praf sare
  • 100 g mix universal Farina Schar
  • 20 g cacao 
  • 4 oua foarte mari (330g cantarite cu coaja)
  • 1 lg miere

Pentru crema:
  • 600 g lapte 
  • 60 g zahar
  • 50 g mix universal Farina Schar
  • 1 lgt pasta de vanilie



Cum procedam:

Aluat choux

1. Incalzim cuptorul la 210 grade Celsius.
2. Punem apa impreuna cu uleiul de palmier si cu praful de sare intr-o cratita neaderenta. Punem cratita oe foc si o lasam sa se infierbante pana ajunge la punctul de fierbere. 
3. Intre timp spargem ouale si le punem intr-un bol.
4. Amestecam faina cu cacaoa si o punem in cratita cu apa fierbinte si amestecam cu o spatula pana cand obtinem o compozitie omogena. Cum exista riscul sa se formeze cocoloase, transferam aluatul intr-un vas si il amestecam cu un blender, apoi il mutam din nou in cratita si il amestecam bine inca 30-60 sec pe foc mic.
5. Transferam aluatul in bolul mixerului  si mixam 2 minute la viteza medie ca sa se racoreasca. Adaugam rand pe rand ouale si mixam dupa fiecare pana la incorporarea acestuia. La final adaugam mierea si mixam pana la inglobare. Vom obtine o compozitie cremoasa.
6. Punem aluatul intr-un pos cu dui simplu mare,  iar pe o tava tapetata cu hartie de copt formam gogosele din loc in loc cu diametrul de 3-4 cm  (5-6 cm distanta intre ele). Umezim degetele cu apa si aplatizam usor varful gogoselelor pentru a nu se arde.
7. Introducem tava in cuptor pentru 20 de minute, micsorand apoi temperatura la 180 grade Celsius pentru inca 10 minute. Lasam usa cuptorului intredeschisa si mai lasam inca 10 minute la aceeasi temperatura. Scoatem apoi tava din cuptor si lasam gogoselele sa se raceasca.

Crema de lapte:

1. Intr-un vas punem laptele impreuna cu zaharul si cu faina fara gluten si le amestecam bine cu un tel.

2. Turnam apoi compozitia intr-o cratita neaderenta.
3. Punem cratita pe foc mediu si amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa.
4. Stingem flacara aragazului, punem pasta de vanilie si amestecam.
5. Lasam crema sa se raceasca complet acoperita cu folie alimentara/hartie de copt, apoi o punem intr-un pos si umplem gogoselele prin partea inferioara a acestora (prin baza lor).

Nota 1 - daca doriti, in locul mierii puteti utiliza 2 lg de zahar, dar cu conditia sa le puneti impreuna cu apa la fiert.
       2 jumatate din cantitatea de apa poate fi substituita cu lapte.
       3 - uleiul de palmier se comporta diferit fata de unt, de aceea cantitatea este mai mica.
       4 - puteti pudra gogoselele cu zahar, sau le pueti glazura cu ciocolata topita.
       5 - daca nu va place laptele, sau aveti intoleranta la lactoza, puteteti folosi alt tip de crema.
       6 - daca aveti intoleranta la gluten folosit o marca de cacao sigura potrivita afectiunilor voastre

  Reteta adaptata de pe Gluten free canteen
























































3 comentarii:

  1. Minunata reteta Alina.Imi place mult ca ai folosit cacao in compozitie .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Anca! Te astept la concurs, detalii in postare!

      Ștergere
  2. Un preparat mic dar foarte incarcat cu iubire si sanatate.
    Felicitari !
    Imi place reteta.

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.