luni, 21 decembrie 2015

Tort cu pere (GF)

   Dragii mei, astazi va aduc reteta tortului cu care am sarbatorit nunta de fildes undeva prin luna
octombrie. Mi-am dorit sa aiba culoarea fildesului, si, zic eu ca a iesit. :)
   Fiindca e usor de realizat il puteti face cu ocazia sarbatorilor.
  
   


Blat
  • 6 oua medii (de la gaini de curteam folosit eu)
  • 100 g zahar tos
  • 3 lg ulei de palmier (topit)
  • 25 g cacao
  • 80 g faina fara gluten (Schar)
  • un praf sare
  • 1 lgt pudra de portocale/coaja de portocala
Crema:
  • 3 pere (600 g) - untoasa Bosc
  • 80 g zahar
  • 1 lg whisky/cognac (Ballantines)
  • 400 g smantana lichida (Pilos)
  • 100 g iaurt
  • 10g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 40 ml apa
Decor:
  • 300 g smantana lichida
  • 1 lg zahar
  • 150 g mascarpone
  • chipsuri de pere (optional)

Cum procedam:

Blat:

1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separam albsurile de galbenusuri. 
3. Punem albusurile cu praful de sare in bolul mixerului si mixam pana obtinem o spuma aerata, moale. Adaugam zaharul si mixam pana la dizolvarea acestuia. 
4. Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri, si mixam pana la inglobarea acestora. Adaugam si uleiul de palmier si mixam bine.
5. Punem cacaoa intr-o sita si o cernem in compozitie. O inglobam cu ajutorul spatulei prin miscari circulare.
6. Cernem faina fara gluten si o inglobam in compozitie in doua transe. Inglobam fiecare transa cu ajutorul unei spatule prin miscari circulare, de sus in jos. La final inglobam pudra de portocale.
7. Turnam compozitia intr-o tava cu fund detasabil (18 cm diametru), tapetata cu hartie de copt. Introducem tava in cuptor pentru 40 minute, sau pana cand trece testul scibitorii. 
8. Dupa coacere, scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca complet apoi taiem blatul in 4 felii. 

Crema:

1. Spalam perele, le taiem in jumatate si scoatem cotorul cu seminte apoi le taiem cuburi. Le punem apoi intr-un vas neaderent impreuna cu 60 g zahar si cu lingura de whisky, amestecam si lasam la foc mic pana cand se inmoaie perele (7-8 min). Oprim focul si lasam sa se raceasca. Scurgem siropul format pentru a-l folosi ulterior la insiropat feliile de blat.
2.  ATENTIE! pasul acesta il vom realiza cand avem pregatit totul pentru asamblat! 
Hidratam gelatina in apa rece pentru 10 minute apoi o dizolvam pe bain-marie. Intr-un bol punem frisca si o mixam cu 20 g zahar (o lingura) pana cand creste considerabil in volum si devine aerata, adaugam iaurtul si gelatina dizolvata si mixam, apoi inglobam cuburile de pere cu ajutorul unei spatule. Cantarim crema pentru a o putea repartiza egal intre straturi.

Asamblare:
   Acoperim tava in care am copt blatul cu folie alimentara, punem prima felie de blat, o insiropam putin sirop pastrat de la crema, punem o parte din crema, a doua felie de blat, insiropat, a doua parte de crema, apoi a treia felie de blat, insiropat si ultima parte de crema, acoperim cu ultima felie de blat pe care o vom insiropa si introducem in frigider pentru 4 ore, minimum. 

Decor:
1. Mixam smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugam branza mascarpone si mixam pana la omogenizare. 
2. Scoatem tava cu torul din frigider, punem platoul deasupra si rastunam cu grija tortul pe el. Acoperim torul cu o parte din crema obtinuta la pasul anterior, iar o parte o vom pune intr-un pos cu dui stea si il decoram dupa preferinta. 
Nota: Chipsurile le-am obtinut feliilnd subtire doua pere si stropindu-le cu zeama de lamaie apoi le-am pus intr-o tava intinsa tapetata cu hartie de copt si le-am introdus in cuptor la 5 grade Celsius pentru 4 ore, am crescut apoi temperatura la 70  grade Celsius si am mai  lasat o ora apoi am oprit focul si am lasat in cuptor pana cand acesta s-a racit complet.
Nota 2: In locul fainii fara gluten puteti folosi 100 g faina de grau (000).
Nota 3: Daca va deranjeaza coaja perelor, le puteti folosi decojite.










 





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.