miercuri, 23 decembrie 2015

Sarmale cu carne de porc


      Ehehei dragi mei, azi am trebaluit intruna. Am facut bors cu perisoare, prajituri si nu in ultimul rand
sarmale fiindca nu stiu cum da' parca nu simt sarbatorile daca nu-s sarmale pe masa. De data aceasta le-am facut fara afumatura fiindca ma intreba bila din cand in cand de sanatate, si le-am facut cu un ingredient secret. Cititi mai departe si o sa vedeti despre ce e vorba. Fiica-mea a zis ca-s extraordinare si si-a umplut farfuria. :)) 






Ingrediente:
  • 150 ml ulei floarea soarelui
  • 3 lg ketchup dulce Univer
  • 3 lg pasta de tomate
  • 1 kg ceapa (cantarita dupa curatare)
  • 400 g morcov  (cantarit dupa curatare)
  • 1 kg varza (cantarita dupa curatare)
  • 2 kg carne de porc
  • 200 g orez camolino
  • 7 lg rase gris din grau
  • 1 legatura patrunjel verde
  • sare, piper, foi de dafin 
  • frunze de varza murata

Cum procedam:
1. Tocam ceapa cu ajutorul robotului sau manual (dupa preferinta). Procedam la fel si cu morcovii.
2. Intr-o cratita neaderenta incingem uleiul, punem 2-3 foi de dafin si turnam ceapa tocata peste care presaram o lingurita de sare.  Tinem pe foc pana amestecand din cand in cand pana cand ceapa devine translucida, moment in care adaugam morcovul. Amestecam din cand in cand, pana in momentul in care morcovul s-a inmuiat. Adaugam lingurile de ketchup si pasta de tomate, amestecam si mai tinem vasul pe foc 2 minute. Oprim focul si lasam compozitia sa se raceasca.

3. Tocam varza (eu intodeauna apelez la robot pentru operatiunile acestea), o frecam cu 1 lgt sare si o lasam asa 5 minute, dupa acest timp o stoarcem si o punem intr-un vas incapator.
4. Peste varza adaugam ceapa si morcovul calit, amestecam adaugam orezul, patrnjelul tocat, carnea si grisul. Amestecam bine apoi potrivim gustul de sare si piper. Dupa acest pas ne apucam de asamblat sarmalutele.
5. Intindem frunza de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
6. Asezam sarmalutele concentric intr-un vas ceramic pe niste frunze, le acoperim cu apa calduta, punem cateva frunze de varza deasupra si capacul si le bagam in cuptor la fiert cca 3-4 ore la foc potrivit (sarmalele se fierb de regula pana cand frunza de varza se inmoaie).



S-aveti pofta!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.