miercuri, 25 noiembrie 2015

Dulceata de ardei iuti



    Am mancat prima data dulceata de ardei iuti acum multi ani adusa de niste prieteni din Germania.
   Mi-a placut de prima data si am decis sa-mi fac si eu numai ca nu stiu cum s-au aranjat lucrurile ca de atata timp n-am reusit sa o pregatesc. Asta pana acum ceva vreme cand mi-a zis mama ca tata si-ar dori sa guste o astfel de dulceata. :) Cum aschia nu sare departe de trunchi mi s-au aprins beculetele si am pornit in cautarea ardeilor iuti pentru faurirea pretioasei. :) Dupa ce o gusti devii un soi de Gollum si nu vrei sa o imparti cu nimeni. :)) My precious, my precious!
  Spre deosebire de alte dulceturi, aceasta se serveste langa friptura, dar eu am folosit-o si in alte combinatiuni. :)
   Reteta originala e made by Olguta, si o gasiti AICI! Multumesc, Olguta! :*

Ingrediente:
  • 1 kg ardei iuti 
  • 400 g ardei capia (3 ardei potriviti)
  • 1 litru otet 9 grade
  • 1100 g zahar 

Cum procedam:
1. Spalam ardeii, ii despicam in doua, ii curatam de cotorul cu seminte si de nervuri (recomand sa utilizati manusi chirurgicale pentru aceasta operatiune, altfel va veti irita mainile), apoi ii tocam cu ajutorul unui robot de bucatarie. 
2. Punem otetul impreuna cu 1 kg zahar intr-un vas neaderent, punem vasul pe foc mediu, amestecam din cand in cand (deschideti larg fereastra bucatariei si evitati sa stati in incapere cat timp fierbe fiindca aerul va fi irespirabil). Lasam sa fiarba (~5 minute din momentul in care da in clocot) pana cand se dizolva tot zaharul si la suorafata apar bule mari, dense.
3. Turnam ardeii tocati in vas si lasam sa fiarba la foc mediu, lasam sa scada la 3/4 din cantitatea initiala si adaugam zaharul ramas. Fierbem apoi pana cand se incheaga si ajunge la consistenta dorita (la mine a durat 40 minute pe ochiul mare al plitei cu gaz). Nu uitati sa amestecati din cand in cand si sa luati spuma!
 Cum stiti cand e gata?! Ei bine luati o lingura, o introduceti in dulceata si apoi picurati deasupra unei farfurii. Daca picatura ramane ca o bobita, atunci e timpul sa treceti la pasul urmator.

4. Turnati dulceata in borcane sterilizate, puneti capacele si intoarceti borcanele cu fundul in sus, le lasati asa pana cand se racesc. 

Enjoy!
    Nota: eu am folosit 500g ardei foarte, foarte iuti, si 500 g moderat de iuti. :
Din cantitatile relatate au iesit 8 borcanele cu capacitatea de 150 ml. 

Sa va mai spun cum s-a luminat chipul tatei cand i-am dus dulceata? :)





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.