vineri, 30 octombrie 2015

Zacusca de ciuperci (II)


  Dragii mei, zacusca am mai facut si banui ca ati facut si voi, insa ca asta n-o fo' nici una! Asta-i o
zacusca de ciuperci in varianta de lux. :)) Am tot cautat ghebe anul asta, dar nici pana in momentul de fata nu am gasit, si daca nu-s culese de manuta mea parca zacusca n-are gust. :)
 Asadar m-am multumit cu ciupercile pe care le ador cel mai mult, piciorul caprioarei/palaria sarpelui (Macrolepiota procera)! Acum vorbesc serios, palaria sarpelui e una din ciupercile pe care o venerez de-a dreptul! E minunata, cu miros de paine si gust de alune! Si cum anul acesta am avut parte de recolta bogata am zis sa schimb reteta clasica. 
   Va dau cuvantul meu ca e cea mai buna zacusca ever! A zis si fiica-mea la fel, dupa ce a gustat m-a intrebat ce-am pus in ea ca da dependenta. :))))
  E putin mai migaloasa fiindca am tocat manual mare parte din ingrediente, dar merita cu prisosinta!
Macrolepiota procera - piciorul caprioarei/palaria sarpelui


Ingrediente:
  • 3,5 kg palarii de piciorul caprioarei 
  • 2 kg ardei capia
  • 1kg gogosari
  • 2 kg ceapa
  • 600 g pasta de rosii
  • 800 ml ulei floarea soarelui
  • foi de dafin
  • piper boabe
  • sare

Cum procedam:
1. Coacem ardeii si gogosarii pe plita sau in cuptor (depinde cum va este pe plac). Pe masura ce ii coacem ii punem intr-un vas, presaram putina sare pe ei si acoperim vasul cu un capac. Cand s-au racit ii curatam de pielita si cotorul cu seminte si ii taiem cubulete.
2. Spalam palariile ciupercilor, apoi le oparim 2-3 minute in apa clocotita, apoi le scoatem la scurs intr-o sita si le lasam asa pana se racesc. Pentru ca retin multa apa recomand sa le staorceti putin inainte de a le taia cubulete.
3. Curatam ceapa si o tocam (eu am tocat-o cu ajutorul robotului, insa o puteti toca si manual).
4. Intr-o cratita neaderenta punem uleiul la incins, punem foile de dafin si boabele de piper, adaugam ceapa si lasam pe foc mediu (amestecand din cand in cand) pana cand devine translucida. Adaugam apoi ciupercile taiate si sare dupa gust, acoperim vasul cu un capac si potrivim focul la minim. Lasam pana cand se gatesc ciupercile (~1 ora), amestecand din cand in cand. 

5. Adaugam ardeiul copt si amestecam cu o paleta din lemn, mai lasam pe foc inca 30 de minute, apoi adaugam pasta de rosii, amestecam si lasam la foc mic pana cand se ridica uleiul la suprafata. [Nu uita sa amesteci din cand in cand fiindca altfel se prinde de oala oricat de neaderenta ar fi ea!] 
6. Potrivim gustul de sare si punem zacusca fierbinte in borcane sterilizate (dupa spalare si clatire eu le pun in cuptor impreuna cu capacele la 150 grade Celsius pentru 10 minute, opresc cuptorul si le las la racit acolo apoi le pot utiliza), punem capacele si intoarcem borcanele cu fundul in sus pentru 15-20 de minute, sau le poti lasa asa pana a doua zi. 

Nota: - eu am folosit pasta de rosii (cu tot cu seminte) facuta in casa, dar puteti folosi in locul acesteia rosii cuburi din conserva. 
        - daca puneti zacusca in borcane racite deja e bine sa aveti un castron/tava de inox pe care sa puneti borcanul (ca sa nu se crape) si abia apoi sa il umpleti cu zacusca.

ATENTIE! Se folosesc doar palariile fiindca cozile sunt tari si fibroase.
 Daca nu sunteti un cunoscator al ciupercilor va recomand sa va informati cu atentie cu privire la acestea! 



















2 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.