Tort Kilimanjaro


  Servus, dragilor! Va poftesc la o felie de tort! Desi reteta e de pe la inceputul anului (nu dati cu pietre
va rog  ca n-am avut vreme sa o redactez:) va asigur ca e delicios!
    Acu' sunt convinsa ca sunteti familiarizati cu denumirea celebra a acestuia. Dupa cum stiti exista pe piata premixul pentru tort Kilimanjaro de la Dr. Oetker, insa asta e home made.



Blat
  • 6 oua medii (de la gaini de curte)
  • 140 g zahar
  • 120 g faina de grau
  • 2 lg ulei floarea soarelui
  • 20 g cacao

Sirop grapefruit
  • 400 g pulpa grapefruit roz (fara pielita)
  • 200 g zahar

Crema si jeleu de grapefruit
  • 350 ml sirop grapefruit
  • 15 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 70 ml apa rece
  • 400 g smantana lichida (30% grasime, Pilos)
  • 250 g mascarpone/ricotta
  • 2 lgt zahar

Pentru insiropat
  • 50 ml sirop grapefruit
  • 30 ml apa


Cum procedam:

Blat
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2.Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam albusurile spuma tare cu praful de sare. Adaugam zaharul in doua transe si mixam pana cand obtinem o spuma ferma. 
4. Adaugam galbenusurile peste albusurile batute si mixam pana la inglobarea acestora. Adaugam apoi uleiul si mixam bine cateva secunde.
5. Amestecam faina cu cacaoa si o cernem in compozitie in doua-trei transe. Cernem fiecare transa in compozitie si o inglobam cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn prin miscari circulare, de sus in jos avand grija sa nu se fromeze cocoloase.
4. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (24 cm diametru) si introducem in cuptor la 180 grade pentru 30 minute. Faceti testul scobitorii pentru a va asigura ca blatul este copt.
5. Dupa ce s-a copt scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca complet apoi il taiem in o data pe orizontala astfel incat sa rezulte doua felii egale. Felia de deasupra o vom transfera pe un platou si o vom taia astfel incat sa obtinem 16 triunghiuri.

Sirop de grapefruit
1. Punem pulpa de grapefruit intr-un blender si mixam pana cand obtinem suc.
   Punem sucul impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta si punem cratita pe foc mic (eu am folosit ochiul mare al plitei) pentru 15 minute amestecand din cand in cand. Dupa fierbere rezulta circa 400 g sirop. Din aceasta cantitate luam 50 ml pe care ii amestecam cu 30 ml apa si-l vom folosi la insiropat, restul  (350 ml) de sirop il lasam sa se raceasca.

Crema si jeleul de grapefruit 
ATENTIE! preparam crema in momentul in care asamblam tortul. 

1. Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute apoi o dizolvam pe baie de aburi.
2. Turnam gelatina dizolvata peste siropul de grapefruit, amestecam bine cu un tel. Luam 50 ml de lichid si il punem pe un platou pe care l-am acoperit in prealabil cu o folie de silicon si introducem platoul in frigider pentru 3-4 ore cel putin. Restul lichidului il vom folosi la pasul urmator.
2. Mixam 250 g smantana lichida (celelalte 200 g smantana lichida le vom mixa in momentul asamblarii) pana cand devine aerata si capata volum, adaugam branza (ricotta sau mascarpone) si mixam pana la inglobarea acesteia, adaugam apoi lichidul ramas de la pasul 2 si mixam pana la inglobare. 
 Asamblare
1. Tapetam tava in care ai copt blatul cu folie alimentara, punem felia de blat intreaga ca baza si o insiropam.
2. Punem crema pe mijlocul feliei asfel incat sa formeze o movila. O vom turna in doua transe fiindca e destul de moale, lasand un interval de 2-3 minute intre transe.
3. Mixam smantana lichida ramasa (150g) cu 2 lingurite de zahar pana cand creste in volum si devine aerata si o punem deasupra cremei de grapefruit.
4. Asezam pe marginea cremei cele 16 triunghiuri de blat si le insiropam cu ajutorul unei pensule.
5. Cu ajutorul unei spatule metalice rupem fasii de jeleu de grapefruit si il punem deasupra tortului.
6. Introducem tortul in frigider pentru 4 ore minimum (ideal de pe o zi pe alta).
La final cernem deasupra tortului zahar pudra.

S-aveti pofta!
Nota: daca nu va este pe plac grapefruitul, il puteti inlocui cu alte citrice.

  
Veti gasi AICI reteta Cristinei! Merci, fata draga! 

























Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.