marți, 27 octombrie 2015

Depozitarea produselor de panificatie

    Salutare! Voi cum procedati cu painea, o cumparati sau o pregatiti singuri? Azi va voi da reteta mea
aluat simplu. 
   Prepararea painii de casa e simpla, iar mirosul acela de paine proaspat coapta e absolut irezistibil. 
   Pentru ca nu am timp sa fac zilnic paine, fac mai mult aluat o data si il pastrez in pungute la frigider sau la congelator. Trebuie sa va spun ca aluatul care il tineam in frigider ma dispera, pentru ca drojdiile nu se inactiveaza. Asa ma trezeam cu pungile crapate, aluatul pe dinafara cu pojghita groasa pe el si evident trebuia aruncat. Ei bine, de cand am descoperit aparatul de vidat nu se mai intampla acest lucru, practic nu mai arunc bani si timp pe fereastra. Punga ramane intreaga, aluatul isi poate face mendrele in voie iar eu il pot folosi oricand.

Ingrediente:
  • 1500 g faina de grau
  • 900 ml apa calduta
  • 40 g drojdie proaspata
  • 2 lg ulei
  • 1 lgt zahar
  • 2 lgt sare

 Cum procedam pentru aluat:
    Cernem faina intr-un vas incapator. Dam deoparte 50-100 g faina, in restul facem o adancitura in mijloc, adaugam zaharul drojdia si 450 ml apa calduta pe masura ce adaugam apa faramitam drojdia si o dizolvam. Lasam sa dospeasca 10 minute apoi adaugam cantitatea de apa calduta ramasa, sarea si amestecam cu o lingura pana cand se leaga. Framantam apoi energic manual pana cand obtinem un aluat omogen, adaugand faina ramasa putin cate putin. Adaugam uleiul si mai framantam un minut. Acoperim vasul cu aluat cu un prosop si lasam la dospit o ora. Apoi il putem folosi dupa preferinta ca baza pentru pizza, paine, chifle cu feta si ardei (am facut de 3 ori pana cand sa apuc sa le videz si sa fotografiez fiindca se topeau de fiecare data cand le scoteam din cuptor), il puteti folosi si la invartite dulci sau sarate, la cornuri, etc.. 
  Nota: folosesc aproape intotdeauna faina din productia proprie de grau, si nu un tip special de faina.
  Painea coapta nu tine la infinit asa ca in momentele in care pregateam mai multa ramaneam cu ea de se usca, acum nu mai este cazul. Datorita aparatului de vidat ....... pot mentine painea proaspata pentru mai mult timp. 
  Va recomand totusi sa o congelati inainte de a o vida daca doriti sa isi pastreze forma, alfel se va comprima. Aceeasi recomandare o am si pentru pandispan.
 O a doua varianta pentru a evita strivirea ar fi sa le vidati in caserole. :)
  




 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.