marți, 15 septembrie 2015

Tort cu ciocolata, crema de lapte si jeleu de capsune

    Ehehei dragilor a trecut ceva vreme de cand nu am mai scris pe blog. Nu stiu daca v-am mai zis, dar
in fiecare vacanta de vara ne mutam cu catel cu purcel la tara pentru binele copiilor. In felul acesta copilasii au spatiu arhi-suficient pentru alergatura, inot si pozne. :) Nu cred ca e nevoie sa va spun ca viata la tara e taaare frumoasa si face bine sanatatii.
  Revin pe monitoare cu o reteta inspirata de baietelul meu. El si-a dorit sa facem un tortulet cu ciocolata, alune, lapte si jeleu, si dorinta s-a indeplinit.  Stiu ca acum nu mai gasiti capsune proaspete, dar puteti folosi din cele congelate.
Blat
  • 7 oua medii (de la gaini de curte am folosit eu)
  • 120 g zahar
  • 80 g faina
  • 40 g cacao
  • 2 lg ulei
Crema de ciocolata cu alune
  • 200 g ciocolata cu alune intregi
  • 50 g ciocolata amaruie (52% cacao)
  • 200 g frisca lichida neindulcita
Jeleu de capsune
  • 350 g capsune (fara codite)
  • 2 lg cu varf zahar
  • 10 g gelatina granule (Dr Oetker)
  • 50 ml apa rece
Crema de lapte
  • 250 ml lapte proaspat
  • 50 g zahar
  • 30 g amidon din porumb
  • 200 g frisca lichida (Pilos)
Crema de ciocolata
  • 180 g ciocolata amaruie (52%  cacao)
  • 300 g frisca lichida neindulcita (Pilos)
Pt insiropat
  • 2 lg sirop concentrat de capsune
  • 60 ml apa plata

Cum procedam:

Blat:
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2.Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam albusurile spuma tare cu praful de sare. Adaugam zaharul in doua transe si mixam pana cand obtinem o spuma ferma. 
4. Adaugam galbenusurile peste albusurile batute si mixam pana la inglobarea acestora. Adaugam apoi uleiul si mixam bine cateva secunde.
5. Amestecam faina cu cacaoa si o cernem in compozitie in doua-trei transe. Inglobam fiecare transa cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn prin miscari circulare, de sus in jos.
4. Turnam compozitia intr-o tava tava tapetata cu hartie de copt (32 x 22 cm) si introducem in cuptor la 180 grade pentru 20-30 minute. Faceti testul scobitorii pentru a va asigura ca blatul este copt.
5. Dupa ce s-a copt scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca complet.
  Jeleu de capsune
1. Punem capsunele (eu am folosit capsune congelate) intr-un vas cu fund dublu impreuna cu zaharul. Amestecam si punem vasul pe foc mic (amestecand continuu in primul minut), lasam pe foc pana cand siropul format scade (~5-6 min). Cu ajutorul unui mixer vertical pasam capsunile.
2. Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute.
3. Transferam gelatina in piureul de capsune caldut si amestecam pana cand aceasta se dizolva (in cazul in care piureul s-a racit complet, il reincalziti putin - cat sa se dizolve gelatina). 
4. Turnam gelatina in forme (eu am folosit o tavita cu semisfere pentru jumatate din compozitie, iar pentru cealalta jumatate am folosit o tavita dreptunghiulara (21x8cm), ambele din silicon) si introducem in frigider pana cand se solidifica (min 4 ore, ca sa puteti lucra cu ele fara stres ar fi ideal sa introduceti  tavile in congelator).

Crema de ciocolata cu alune
1. Punem ciocolata rupta in bucati impreuna cu 150 g frisca lichida intr-o cratita la foc mic. Amestecam continuu pana cand ciocolata se topeste si obtinem o compozitie omogena. Oprim focul, adaugam restul de frisca lichida si amestecam cu o spatula pana cand o incorporam total.
2. Lasam crema sa se raceasca complet apoi o introducem in frigider pentru 1-2 ore.

Crema de lapte
1. Intr-o cratita neaderenta amestecam zaharul cu amidonul. Adaugam treptat laptele si amestecam continuu cu un tel ca sa evitam formarea cocoloaselor (puteti adauga si coaja de portocala sau de lamaie pentru a o aromatiza).
2. Punem cratita pe foc mic si amestecam continuu pana cand compozitita se ingroasa. Oprim focul, punem o folie alimentara deasupra cremei (ca sa nu se formeze pojghita) si punem vasul cu crema intr-un vas cu apa rece (pe care o schimbam periodic) pentru a grabi racirea.  Dupa ce s-a racit complet, introducem crema in frigider.
3. ATENTIE! In momentul asamblarii pasam crema de lapte cu un mixer vertical. Mixam frisca lichida pana cand capata volum si devine aerata si o inglobam cu o spatula in crema de lapte.



Asamblare
1. Taiem blatul in  doua pe orizontala, punem rprima felie de blat in tava ( aceeasi in care l-am copt) tapetata cu hartie de copt, iar cu ajutorulunei pensule o vom insiropa putin. Scoatem crema de ciocolata cu alune si o mixam apoi o intindem pe toata suprafata foii de blat. Punem deasupra cealalta felie de blat si introducem in frigider pentru  1 ora sau pana cand crema de ciocolata se intareste. 
2. Scoatem tava de la frigider, masuram blatul si il taiem in doua pe verticala.
3. Punem unul din blaturi pe un platou, insiropam putin felia de deasupra apoi punem punem pe el  2 linguri de crema de lapte si o intindem cu o spatula, rasturnam jeleul din tavita dreptunghiulara pe o hartie de copt si il taiem in doua apoi il punem peste crema de lapte. 
4. Turnam restul de crema de lapte peste jeleul de capsune si o intindem cu spatula apoi punem deasupra celalalt blat si insiropam felia superioara. Introducem tortul in frigider pentru 2-3 ore. 
In acest moment preparam crema de ciocolata astfel: punem ciocolata rupta in bucati impreuna cu 200 g frisca lichida intr-o cratita la foc mic. Amestecam continuu pana cand ciocolata se topeste si obtinem o compozitie omogena. Oprim focul, adaugam restul de frisca lichida si amestecam cu o spatula. Lasam crema sa se raceasca complet apoi o introducem in frigider pentru 1-2 ore.
5. Scoatem crema de ciocolata din frigider si o mixam pana cand se deschide la culoare.
7. Scoatem tortul din frigider, rotunjim colturile cu un cutit apoi il invelim in crema de ciocolata ajutandu-ne de o spatula metalica. Introducem in frigider pentru minim o ora. Scoatem apoi tortul din frigider (din nou :) si finisam eventualele margini cu spatula metalica infierbantata. Decoram tortul cu semisferele din jeleu si cu floricele comestibile (eu am folosit la momentul respectiv flori de corcodus).
 :
Nota: - daca va face placere in crema de lapte puteti adauga esenta de vanilie (numai dupa ce opriti focul)
       - daca aveti alergie la alune puteti folosi in locul ciocolatei cu alune un alt tip de ciocolata, spre exemplu cu lapte. 




















5 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.