luni, 8 iunie 2015

Tort cu capsune si zmeura (fara gluten)




Salutare dragilor! N-am mai postat nimic de mai bine de o saptamana. Nu stiu voi cum va descurcati,
dar la noi nu a mai plouat de mai bine de o luna de zile, iar aerul acesta uscat imi suprasolicita "circuitele". :))
  Despre reteta voi reveni si voi scrie intr-o zi cand o sa am destul timp la dispozitie, fiindca e cam tarziu si nu prea mai nimeresc literele pe tastatura. Pana atunci  va las pe voi sa o descoperiti! Enjoy!




Blat
6 oua medii(M)
80 g zahar
4 lg ulei de floarea soarelui (presat la rece)
130 g g Mix Patisserie Dr. Schar (Mix C)
1 lgt esenta rom (optional)

Sos de capsune
300 g capsune 
3 lg zahar

Sos zmeura
400g zmeura
4lg zahar

Crema capsune
sosul de capsune
100 g smantana lichida neindulcita
5g gelatina granule (Dr. Oetker)
25 ml apa rece

Crema zmeura
sosul de zmeura
100 g smantana lichida neindulcita
5 g gelatina granule

Crema de branza
200 g smantana lichida neindulcita
100 g brnaza din iaurt/mascarpone
2 lgt zahar

Cum procedam:

Blat:
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Punem ouale impreuna cu zaharul intr-un bol si le mixam pana cand se tripleaza in volum si se deschid la culoare. Adaugam uleiul si mixam cateva secunde pana la inglobarea acestuia.
3. Cernem faina in compozitie adaugand cate o transa reprezentand 2-3 linguri. Inglobam fiecare transacu ajutorul unei spatule/linguri de lemn prin miscari circulare, de sus in jos. La final adaugam pasta de vanilie si o inglobam cu spatula.
4. Turnam compozitia intr-o tava (eu am folosit una standard, de aragaz cu dimensiunile 39x35 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 15 minute, sau pana cand trece testul scobitorii. 
5. Dupa ce s-a copt o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca complet apoi taiem capetele si o taiem in 3 felii de cu latimea de 12 cm si lungimea de 30 cm.

Sos de capsune
1. Punem capsunele (eu am folosit capsune congelate) intr-un vas cu fund dublu impreuna cu zaharul. Amestecam si punem vasul pe foc mic, lasam pe foc pana cand siropul format scade (~5-6 min).
2. Transferam sosul intr-un alt vas si il lasam sa se raceasca complet (pentru a grabi procesul eu pun vasul intr-un altul cu apa rece).

Sos de zmeura
1. Punem zmeura (eu am folosit congelata) intr-un vas cu fund dublu impreuna cu zaharul. Amestecam si punem vasul pe foc mic, lasam pe foc pana cand siropul format scade (5 min). 
Procedam ca si la sosul de capsune. 

Crema de capsune 
ATENTIE! Preparam crema atunci cand asamblam tortul. 
1. Punem gelatina la hidratat in apa rece 10 minute apoi o dizolvam pe bain marie.
2. Mixam smantana lcihida pana cand creste in volum si devine aerata. 
3. Inglobam sosul de capsune in frisca impreuna cu gelatina dizolvata (calduta) amestecand cu o spatula. 

Crema de zmeura
ATENTIE! Preparam crema atunci cand asamblam tortul. 
Procedam ca si la crema de capsune.


Asamblare :
1. Punem o felie de blat in tava tapetata cu hartie de copt (31x12 cm) turnam crema de capsune si nivelam.
2. Punem a doua felie de blat si crema de zmeura. Ultima felie de blat o taiem in dreptunghiuri cu latimea de 2,5cm.
Si introducem in frigider pentru 4 ore minimim. 


   Pentru decor mixam smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata apoi adaugam branza (eu am folosit branza dulce de vaci si de aceea pare putin zguroasa, daca folositi mascarpone nu veti avea aceasta problema) si mixam. Punem compozitia intr-un pos cu varf stea deschis si formam doua puncte pe laterala tortului apoi intindem fiecare punct spre dreapta cu o paleta/lungurita facem din nou 2 puncte la sfarsitul celor doua si le intindem. Procedam asa pana cand terminam tortul. Gasiti AICI imagini care ilustreaza cum trebuie procedat.






















8 comentarii:

  1. Cata delicatete in acesta prajitura, imi lasa gura apa, as vreau sa o incerc chiar acum. Aroma de capsuni trebuie sa fie minunata! Foarte nice Alina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de frumos este decorat... Nu refuz o portie!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. O minunatie de tort ai facut, m-au dat gata si culorile, si prezentarea, felicitari! <3

    RăspundețiȘtergere
  4. O reteta superba, cu ce putem inlocui Mixul Patisserie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Daca nu suferiti de intoleranta la gluten il puteti inlocui cu faina de grau 000.

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.