vineri, 22 mai 2015

Prajitura cu ciocolata si zmeura (fara coacere, fara gluten)

 
 Luna Mai este promovata ca Luna Internationala Fara Gluten, asadar, luna aceasta #gatesc fara gluten.

Dr. Schar in colaborare cu Gourmandelle au initiat campania MAI aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar la care am onoarea sa particip impreuna cu o mana de oameni talentati. Multumesc pentru invitatie Gourmandelle si Schar.  Mai multe detalii despre campanie AICI.
   Ieri am avut 3 sarbatoriti in familie including me, iar cel mai mic dintre ei a impus tema desertului. :) Obligatoriu cu ciocolata! 
 Despre desert va spun ca e fara coacere si fara gluten, iar restul calitatilor va las sa le intuiti.
 
Ganache de ciocolata
  • 200g smantana pentru frisca
  • 100 g ciocolata amaruie (55% cacao)
Baza
  • 200 g biscuiti Maria
  • 50 g unt topit/ulei de palmier
  • 8 lg ceai de menta/lapte
Crema de zmeura
  • 300 g zmeura
  • 4 lg cu varf zahar
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 200 g iaurt (0.1% grasime)
  • 1 si 1/2 lgt agar-agar 
Crema mascarpone
  • 100 g mascarpone
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 1 lgt zahar
 Decor:

Cum procedam:

Ganache de ciocolata:
1. Intr-o cratita cu fund dublu punem 100 g smantana pentru frisca si o incalzim fara a atinge punctul de fierbere. 
2. Oprim focul, adaugam ciocolata neagra si o lasam asa 1 minut, apoi amestecam energic pana caand obtinem o compozitie omogena, iar ciocolata este complet topita. 
3. Adaugam restul de smantana lichida si amestecam bine.
4. Lasam crema sa se raceasca complet apoi o introducem in frigider pentru 1-2ore. 

Baza:
1. Punem biscuitii intr-un robot de bucatarie si pulsam pana cand obtinem granulatia dorita.
2. Adaugam untul topit/uleiul de palmier si ceaiul/laptele si amestecam. 
3. Tapetam cu hartie de copt/folie alimentara o tava cu fund detasabil (24cm diametru), turnam biscuitii sfaramati, apasam bine si nivelam cu o lingura si introducem in frigider.
4. Scoatem ganache-ul din frigider si il mixam pana cand se deschide la culoare. Il turnam apoi in tava, peste baza din biscuiti si nivelam. 
5. Introducem tava in frigider pana cand pregatim crema de zmeura.

Crema de zmeura:
1. Punem zmeura intr-un blender si mixam pana cand obtinem un sos fin. Punem apoi sosul intr-o sita si separam cu ajutorul unei spatule semintele.
2. Turnam sosul intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu 3 linguri cu zahar si cu agar-agarul (ar fi ideal sa il dizolvati intr-o lingura de apa ca sa nu formeze cocoloase) si fierbem 2-3 minute. Oprim focul si lasam sosul sa se raceasca. 
3. Mixam smantana pentru frisca (rece) cu o lingura zahar pana cand creste in volum si devine aerata.Adaugam iaurtul si mixam pana la inglobarea acestuia.
4. Turnam sosul de zmeura si il inglobam cu ajutorul unei spatule.
5. Scoatem tava din frigider si turnam crema de zmeura deasupra ganache-ului de ciocolata si introducem in frigider pentru 1 ora, apoi transferam la congelator 2 ore.

Crema de mascarpone:
1. Intr-un vas inalt mixam smantana pentru frisca (rece) cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugam branza mascarpone si mixam pana cand o inglobam total in frisca.
2. Punem crema intr-un pos cu varf stea deschis si onram prajitura dupa preferinta. La final adaugam biscuitii digestivi pe marginea prajiturii.

Nota: in locul gelatinei vegetale (agar-agar) puteti folosi gelatina obisnuita (8 g). O hidratati 10 minute in apa rece, incalziti sosul de zmeura la 30-32 grade celsius si turnati gelatina hidratata apoi amestecati pana cand se dizolva si apoi folositi sosul ca in reteta.











































2 comentarii:

  1. Doamne cu arataaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
    Precum o bijuterie.
    Sper ca-ti dai seama cum salivez la chestia asta.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.