luni, 11 mai 2015

Prajitura cu ciocolata si lapte vegetal (fara gluten, fara lactoza)




   Va povesteam in postarea trecuta despre     Campania #ManancResponsabil rețete gustoase
pentru persoane cu nevoi speciale de alimentație initiata de  Alimente Speciale in colaborare cu The Smart Cuisine. Mai multe detalii despre campanie gasiti AICI.
Dupa cum ziceam si atunci aceasta campanie doreste sa sensibilizeze cititorii cu privire asupra afectiunilor care necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste regimul alimentar adoptat.

    Aceasta reteta este potrivita atat pentru persoanele cu intoleranta la gluten cat si pentru cele care nu tolereaza lactoza. 
Datorita mixului gata preparat pentru prajitura, totul devine mult mai simplu.
  Despre rezultatul final trebuie sa va spun ca e incredibil de fraged si pufos. Si tre' sa va mai spun ca eu n-am avut rabdare sa se raceasca complet nici crema si nici blatul (erau caldute) si aspectul a avut de suferit putin, dar voi sa tineti cont de indicatii si sa lasati sa se receasca complet inainte de a va apuca de asamblat. :)  
 


Blat:
Crema:
 Decor:
  • capsune

Cum procedam:

Blat:
1. Preincalzim cuoptorul la 180 grade Celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Punem preparatul bio pentru prajitura cu ciocolata fara gluten intr-un bol, facem o adancitura in mijloc si punem galbenusurile, laptele de orez si migdale si amestecam cu un tel. Adaugam uleiul (untul de cocos topit pe bain-marie) si il incorporam cu telul.
4. Intr-un vas punem albusurile si le mixam spuma tare cu praful de sare.
5. Inglobam in doua transe albusurile spuma in compozitia pentru prajitura, prin miscari circulare, de sus in jos cu ajutorul unei spatule. 
6. Tapetam o tava (20x20 cm) cu hartie de copt, turnam compozitia in ea si introducem in cuptor pentru 20 de minute pe treapta de coacere uniforma (sau pana cand trece testul scobitorii - introduci o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata atunci blatul este copt).
7. Dupa ce s-a copt, scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca complet, apoi o taiem odata pe orizontala.

 Crema:
1. Amestecam faina fara gluten cu zaharul si le punem intr-un vas cu fund dublu. Adaugam laptele de orez si migdale in fir subtire si amestecam continuu cu un tel. 
2. Punem vasul pe foc mediu si amestecam continuu pana cand se ingroasa.
3. Punem crema intr-un vas si o aceperim cu o folie alimentara (ca sa nu se formeze pojghita) si lasam sa se raceasca complet.

Asamblare:
1. Punem pe un platou o felie de blat, turnam deasupra jumatate din cantitatea de crema si intindem cu ajutorul unei spatule. Punem deasupra cealalta felie de blat si restul de crema si intindem cu spatula.
2. Introducem prajitura in frigider pentru 1-2 ore minimum, apoi o portionam dupa preferinta si o ornam cu felii de capsune. 

 Note: - ouale folosite trebuie sa aibe temperatura mediului ambiant.
          - daca doriti o crema mai ferma adaugati in plus 10 g de faina fara gluten.
          - la final puteti adauga in crema aromele voastre favorite (vanilie, rom, capsune, lamaie, etc.).



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.