joi, 14 mai 2015

Cosulete de paine fara gluten

 Va povesteam in ultimele postari despre     Campania #ManancResponsabil rețete gustoase

pentru persoane cu nevoi speciale de alimentație initiata de  Alimente Speciale in colaborare cu The Smart Cuisine la care am onoare sa particip. Mai multe detalii despre campanie gasiti AICI.  


  Aceasta campanie doreste sa sensibilizeze cititorii cu privire asupra afectiunilor care necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste regimul alimentar adoptat. Statisticile arata ca peste 80% dintre romani sufera de afectiuni care necesita un regim alimentar special.
 Am creat aceasta reteta cu gandul la persoanele cu intoleranta la gluten, dar poate fi folosita si de catre cei care au intoleranta la lactoza, adaptand desigur (regimului lor) tipul de umplutura.

Ingrediente:
  • 270 g faina alba fara gluten pentru paine
  • 5 g drojdie deshidratata, fara gluten
  • 250 ml apa calduta
  • 1 lg ulei de masline
  • 1/2 lgt sare
  • 1 lgt tarate de psyllium (optional)
  • 1 lgt oregano uscat
  • 1/4 lgt zahar

Pentru umplutura:
Sos pentru paste cu rosii uscate la soare

si/sau
  • 150 g branza proaspata de vaci
  • 1 fir ceapa verde
  • 3-4fire marar
  • 1/4lgt sare

Cum procedam:
1. Preincalzim cuptorul la 200 grade Ceslius.
2. Punem 250 g faina intr-un bol, facem o adancitura in mijloc si adaugam taratele de psyllium si sarea. 3. Dizolvam drojdia impreuna cu zaharul in apa calduta, turnam amestecul in adancitura din faina si invartim cu o lingura prin miscari concentrice pana cand inglobam tot lichidul. Adaugam cele 20 g de faina ramase si le inglobam cu lingura.
4. Inglobam lingurita de oregano si uleiul. 
5. Tapetam o tava cu hartie de copt, punem compozitia intr-un pos cu dui mare simplu si cream niste 
"picaturi" ca la bezele. Inmuiem o lingurita in apa calda si le intindem sub forma unor discuri, apoi cu ajutorul posului cream o margine de aluat. 
6. Introducem in cuptor pentru 10-12 minute, pe treapta de coacere uniforma.
7. Scoatem din cuptor si le umplem cu sosul de rosii uscate si cu crema de branza.

Va zic doar atat, eu n-am avut timp sa le vad prea bine. S-au mancat "ca painea calda". :))

Nota: Puteti sa le umpleti cu ce va place voua. :) Daca scoateti oregano din compozitie, puteti sa folositi si umplutura dulce.



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.