luni, 18 mai 2015

"Cheesecake" cu rosii si castraveti

Luna Mai este promovata ca Luna Internationala Fara Gluten, asadar, luna aceasta #gatesc fara gluten.
Dr. Schar in colaborare cu Gourmandelle au initiat campania MAI aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar la care am onoarea sa particip impreuna cu o mana de oameni talentati. Multumesc pentru invitatie Gourmandelle si Schar.  Mai multe detalii despre campanie AICI.
   Despre intoleranta la gluten gasiti mai multe informatii AICI

 Sa trecem la reteta de fata. In weekend ne-am rasfatat cu un "cheesecake" sarat revigorant. Combinatia branza-castravete-rosie este una din combinatiile mele favorite. :) 

Baza:
  • 180 g crackers 
  • 50 g unt (82% grasime)
  • 50 g ulei palmier
Umplutura:
  • 800g branza din iaurt
  • 50 g castravete (cantitate neta, fara coaja)
  • 1 fir ceapa verde
  • sare dupa gust
Jeleu de rosii:
  • 100 g rosii pasate
  • 1/4 lgt agar-agar
Decor:
  • rosii cherry 
  • ceapa verde 
  • castravete

Cum procedam:

Baza:
1. Punem crackersii intr-un robot de bucatarie si mixam pana obtinem granulatia dorita, adaugam untul topit caldut impreuna cu uleiul topit caldut si mixam pana la inglobarea acestora.
2. Tapetam o forma (17cm diametru) detasabila cu hartie de copt sau cu folie alimentara.
3. Turnam compozitia pentru baza in tava, nivelam si apasam bine cu o lingura apoi introducem in frigider pana cand pregatim umplutura.

Umplutura:
1. Punem branza intr-un vas, adaugam sare dupa gust si mixam cu ajutorul unui mixer vertical pana obtinem o compozitie cremoasa.
2. Spalam ceapa si taiem felii subtiri (doar partea verde) si taiem castravetele cubulete. 

Asamblare:
Scoatem tava de la frigider. 
Turnam jumatate din cantitatea de umplutura in tava, nivelam, apoi in cealalta jumatate adaugam ceapa si castravetele si amestecam cu o lingura. O turnam in tava si nivelam.

Pregatim jeleul de rosii amestecand agar-agarul cu rosiile pasate si punem pe foc mic pana cand fierbe. Oprim focul, lasam 30 de secunde sa se racoreasca apoi turnam peste branza.
Introducem in frigider 1 ora si inca 1ora la congelator. 

Pentru decor folosim rosiile cherry, ceapa verde si castravete feliat.  Recunosc ca la acest pas m-a "ajutat" fii-miu.  A tot insistat si a tot adaugat ba vele ca sa arate ca un vapor, ba rosii ca-s preferatele lui, ba ceapa ca sa facem un covor. :)))

Nota: - in locul uleiului de palmier puteti folosi unt.
         - branza se obtine din iaurt pus la scurs intr-o sediala 12-24 ore. 
         - puteti folosi branza dulce de vaci  
       - daca folositi o branza mai moale recomand sa puneti agar-agar in ea (adaptati desigur cantiatea  de agar-agar dupa instructiunile de pe ambalaj)
         - daca preferati o baza mai subtire, puteti urca  din baza si pe peretii tavii

P.S.
Eu l-am lasat la congelator vreo 12 ore, dar nu recomand, sau macar zic sa aveti rabdare sa se dezghete natural... Eu l-am grabit putin si l-am introdus in cuptor pe incalzire rapida.... prea rapida si s-a ciufulit.

































6 comentarii:

  1. Cred ca as fi in stare sa mananc singura toata grozavia asta pe care ai facut-o tu. :)
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu esti singura! :) Si eu as fi dat-o gata singura. :))
      Zi faina si tie, si multumesc de vizita!

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.