sâmbătă, 28 martie 2015

Tarta rustica picanta, cu hribi



  Va mai povesteam eu ca imi plac ciupercile. Imi place sa incerc mereu moduri noi de a le pregati. De
data aceasta m-am gandit sa le "picantesc"  putin si sa le pun intr-o delicioasa tarta gata de luat la pachet si de servit pe coclauri. :))
  Particip cu reteta "Tarta rustica picanta, cu hribi" la “Concursul Condimente delicioase pentru o masa reusita de Paste”, organizat de Laura Adamache Retete culinare si pastaidevanilie.ro”.

Baza:
  • 250 g faina (plus extra pentru modelat)
  • 1/2 lgt sare
  • 1/4 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt otet
  • 30 g ulei de palmier solid (1 lg)
  • 10 lg apa rece
  • ..........
  • in plus o lgt gris

Umplutura:

Cum procedezi:

Baza:
Intr-un vas pune faina impreuna cu sarea, bicarbonatul de sodiu stins cu otet, adauga mai intai opt linguri de apa rece si uleiul de palmier si framanta, adauga si restul de apa si framanta bine, pana cand obtii un aluat omogen. Lasa-l deoparte si ocupa-te de umplutura.

Umplutura:
1.  Pune o tigaie neaderenta la incins, apoi adauga uleiul. Tai ceapa cubulete si o pui in tigaie.  Adaugi condimentele (tikka masala, piper negru, piper cayenne, fulgii de chili, sarea si foaia de dafin) si ardeiul gras, si tii vasul pe foc mic amestecand continuu pana cand legumele se inmoaie si capata culoare galbuie.
2. Adaugi hribii congelati si apa, pui un capac deasupra vasului si lasi pe foc pana cand se fierb ciupercile, iar lichidul a scazut ramanand 1/4 din cantitatea initiala. Opresti focul, adaugi grisul si amesteci bine. Pui vasul cu hribi intr-un alt vas in care ai pus apa rece pentru a grabi procesul de racire a umpluturii. 

Asamblare:
1.  Intinzi aluatul pana cand obtii un disc cu diametrul de 30-32 cm, apoi il transferi inntr-o tava tapetata cu hartie de copt. Pudrezi centrul discului de aluat cu o lingurita de gris si torni in mijloc umplutura racita, lasand o margine de 4-5 cm. Ridici apoi marginea aluatului si o pliezi.
2. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius pentru 30-35 minute, iar in ultimele 5 minute cresti temperatura la 210 - 220 grade Celsius pentru a se rumeni.
Dupa ce s-a copt o scoti si o lasi sa se racoreasca. Se poate servi atat calda, cat si rece. 

Nota: Daca vi se pare prea picanta puteti adapta cantitatile de condimente dupa propriul gust. 
          Daca folositi alt tip de ciuperci este posibil sa nu va trebuiasca apa. Hribii pe care i-am folosit au fost congelati de cruzi si dupa cum stiti acestia trebuie gatiti bine, in caz contrar par mai "unsurosi". 




















10 comentarii:

  1. Bestiala! Ador saraturile, le prefer tartelor dulci, iar asta este bestiala! Sincer, cu asa reteta nu cred ca ai nevoie de bafta! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Multumesc, Laurici! Eu le prefer pe cele dulci, insa asta mi-a placut asa de mult incat as pregati-o iar cat de curand. :)

      Ștergere
  2. Atata de bine arata si asa fotografii frumoase i-ai facut, ca m-a dat gata definitiv! Brava, brava! Big-big like :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place, ador ciupercile, iar tarta ta este extrem de apetisanta...Nu mai pot, deja mi s-a facut pofta! Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Victoria si eu sunt fan ciuperci. :)
      Imbratisari!

      Ștergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.