joi, 12 martie 2015

Galuste/coltunasi cu soia (de post)


   Inca de cand am facut ciorba cu galuste mi-am dorit sa fac si o varianta de post a acestora, doar ca
in sos. Ei bine, iata ca am infaptuit si aceasta varianta. Desi am testat cu teama reactia familiei cu privire la acestea, m-am ales numai cu cuvinte de lauda si cu farfurii curate. :) Pana la urma galustele Jiaozi (coltunasii) s-au dovedit insuficiente pentru a astampara pofta comesenilor. :))
 Particip cu reteta "Galuste cu soia" la “Concursul Condimente delicioase pentru o masa reusita de Pasti”, organizat de Laura Adamache Retete culinare si pastaidevanilie.ro”. 


Ingrediente:
Aluat:
  • 350 g faina  de grau (+extra pentru modelat)
  • 1 morcov potrivit (100 g curatat)
  • 125 ml apa rece
  • 1/2 lgt sare
Umplutura:
Sos:
  • 2 lg de ulei floarea soarelui
  • 1 ceapa mica (60 g curatata)
  • 1 ardei gras rosu (50 g)
  • 300 ml apa (flosesti apa in care ai fiert galustele)
  • 2 lg pasta de tomate
  • 2 ardei copti curatati (120 g) 
..........
  • apa si sare pentru fiert granulele de soia si pentru fiert galustele

Cum procedezi:

 Aluat:
1. Fierbi morcovul si il faci piure apoi il lasi sa se raceasca. 
2. Pune intr-un bol 300 g faina, faci o adancitura in mijloc, adaugi sarea, piureul de morcov si apa si amesteci bine pana cand obtii un aluat lipicios. Framanti bine si inglobezi treptat restul de faina (50g ).

 3. Acoperi vasul si lasi aluatul sa se odihneasca 30 de minute.

Umplutura:
1. Pune granulele de soia la fiert in apa cu sare, cu o ceapa mica (50 g) si cu tarhon, 20 de minute. Dupa ce au fiert le lasi la scurs intr-o sita.
2. Intr-un vas pui granulele de soia fierte si scurse de apa, morcovul razuit, o ceapa mare (100 g) taiata cubulete, cimbrul, ghimbirul si  sarea, si amesteci bine.

Asamblare si fierbere:
1. Imparti aluatul in doua. Pudrezi blatul cu faina, rulezi fiecare bucata de aluat sub forma unui cilindru si il imparti in 8 bucati egale. Vei forma care o biluta din fiecare bucata de aluat, apoi o vei intinde sub forma unui cerc. 
2. Pui in centrul cercului care o lingurita de umplutura, alipesti marginile opuse la mijloc apoi pliezi restul de aluat inspre mijloc. Gasesti aici un filmulet care explica mai multe moduri de pliere, eu am folosit modul 4. Fiecare coltunas format il vei pune pe masa pudrata cu faina pana cand ii termini pe toti, apoi treci la pasul urmator.

3. Infierbanti apa cu sare si pui galustele la fiert, le lasi pana cand se ridica la suprafata (~5-6 minute). Si intre timp te ocupi de sos.
Sos:
1. Incinge o tigaie neaderenta, adauga uleiul, ceapa taiata cubulete si ardeiul gras si caleste-le (pana cand devin lucioase), adauga pasta de tomate si mai lasi un minut amestecand continuu. Adaugi apa de la galuste si lasi pe foc mic 5 minute (sau pana cand observi ca sosul s-a ingrosat). 
2. Pui sosul intr-un vas, adaugi ardeii copti si pasezi totul cu un mixer vertical. 
La final pui galustele in sos. 

Nota: Dupa asamblare a mai ramas cam jumatate din compozitia pentru umplutura, asa ca ori faceti mai putina umplutura, ori faceti mai mult aluat.

 S-aveti pofta!

P.S. Am folosit ardei copti conservati ca aici.

 













2 comentarii:

  1. Que maravilla de plato, una mezcla de sabores sensacionales y un aspecto riquísimo.
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.