Fluturasi dulci din aluat cu caramel (de post)

   Dragilor, va spun sincer ca m-am indragostit de acesti fluturasi. I-am vazut ieri pe pagina de
facebook a Caietului cu retete si n-am rezistat tentatiei de a-i pregati, evident ... my way. :)

 Aluatul cu caramel l-am testat mai demult sub forma de melci si de placinta, cum au avut mare succes m-am gandit sa-l refac, de data aceasta ceva mai pigmentat. :D
   Trebuie sa va zic ca n-am respectat nici o regula care se aplica aluatului dospit, am folosit drojdia luata direct de la frigider, am folosit faina obisnuita si necernuta, am invartit in aluat cu o lingura si nu l-am framantat manual decat dupa ce a dospit si atunci doar cateva secunde, nu l-am acoperit pentru a dospi si dupa ce am format fluturii nu i-am lasat la dospit ci i-am bagat direct in cuptor. Rezultatul? Un aluat uimitor, moale si fraged. :) 

Veti gasi AICI fluturasii dulci facuti de Vio, careia ii multumesc pentru inspiratie! :-*

Ingrediente
Sirop caramel:
  • 100 g zahar tos
  • 1 lg zeama lamaie
  • 200 ml apa rece
Aluat:
  • 700 g faina de grau
  • 150 ml apa calda 
  • siropul de caramel (250 ml)
  • 30 g drojdie proaspata (Budafok am folosit eu)
  • 1 lgt zahar tos
  • 3 lgt cu varf zahar brut pudra 
  • 3/4 lgt sare grunjoasa
  • 2  lg ulei de floarea soarelui
..................................
+ 30 g faina de grau extra

Umplutura:
  • 2-3 lg ulei
  • zahar brut 
  • scortisoara

Cum procedezi:
Sirop caramel:
1. Pune zaharul impreuna cu zeama de lamaie intr-o cratita neaderenta (eu am folosit un tuci) la caramelizat.
2. Cand capata culoare maronie, il iei de pe foc si adaugi cu maaare atentie apa (stai departe de cratita cand torni ca sa nu sara stropi fierbinti pe tine) si amesteca usor.
 Pune din nou cratita pe foc si amesteca pana cand se dizova tot zaharul caramelizat. Opreste focul si lasa siropul sa se raceasca atat cat sa nu te frigi daca tii degetul in el (cam pana la 35 grade Celsius).

Aluat:
1. Intr-un vas pune drojdia impreuna cu zaharul tos. Toarna peste ingrediente apa calduta si dizolva-le, adauga apoi peste ele 3 linguri de faina si amesteca usor. Lasa maiaua sa dospeasca 10 minute intr-un loc lipsit de curenti.
2. Pui restul fainii intr-un bol, faci o adancitura in mijloc, adaugi pudra de portocale, zaharul brut, sarea si maiaua siropul de caramel, si amesteci cu o lingura pana cand incorporezi toate ingredientele.
3. Lasi aluatul sa dopeasca 50 de minute intr-un loc cald,  lipsit de curenti (pentru siguranta il poti acoperi cu un prosop). 
4. Dupa ce a dospit, torni uleiul si framanti pana la incorporarea acestuia. Pudrezi faina (30 g) si framanti pana la inglobarea acesteia.

Asamblare:
1. Preincalzesti cuptorul la 200 grade Celsius.
2. Imparti aluatul in doua parti egale, iar fiecare parte o tai in 6-8 bucati (depinde de cat de mari vrei fluturii).
3. Unge blatul de lucru cu putin ulei apoi din fiecare bucatica de aluat formezi o biluta pe care o vei intinde sub forma unui oval. O ungi cu ulei si o pudrezi cu zahar brut si scortisoara (eu am folosit aproximativ o lingurita de zahar brut si 1/2 lingurita scortisoara per bucata de aluat), rulezi auatul pana cand obtii un clinindru.
4. Intorci cilindrul cu partea neteda in jos, aduci capetele unul spre celalat si le lipesti la mijloc.
5. Intorci aluatul cu partea neteda in sus si tai capetele cu un cutit, lasand o parte netaiata la mijloc, apoi rasucesti partile taiate astfel incat sa formezi aripile fluturelui.
6. Pune fiecare fluturas facut in tava tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 15 minute (treapta de coacere uniforma).
  Dupa ce s-au copt ii scoti, ii acoperi cu un prosop si ii lasi sa se raceasca complet...La noi n-au avut cand sa se raceasca ca s-au terminat cat ai clipi. :">

Note: - puteti folosi zahar tos in locul celui brut.
         - puteti folosi aluatul ca baza pentru cozonac sau coronite cu ciocolata, etc..

P.S. Eu folosesc intodeauna faina obisnuita din productia proprie de grau,  care necesita un grad mai ridicat de hidratare. 













Comentarii

  1. A venit primavara la tine si au inceput fluturasii sa zboare, ia sa-mi trimiti si mie cativa! :)))
    Foarte frumusei sunt, ca de buni sunt convinsa ca-s tare deliciosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa trimiti si la mine niste fluturasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. La noi a nins astazi toata ziua asa ca fluturasii tai mi-au inseninat ziua. Sunt minunati iar pozele fabuloase ca de fiecare data!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vio, saru'-mana mult!
      Si la noi a nins si inca ninge si parca asa ma imbie cuptorul sa-i fac din nou.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.