Dovlecei umpluti (de post)


     Dovlecei umpluti sau cum sa faci doua tipuri de mancare din aceleasi ingrediente. :) Dovlecei
umpluti am facut in repetate randuri, si ne-au palcut teribil. De data aceasta am incercat o varianta de post, lejera si delicioasa.
     Cum fii-miu n-are nici o treaba cu doveceii umpluti, in schimb adora orezul si mazarea am ales doua variante de pregatire. Asa am impacat si capra si varza. :))

Ingrediente:
  • 1300 g dovlecei (5bucati)

Umplutura:
  • 4 lg ulei masline
  • 4 cepe potrivite (300 g curatate)
  • 2 morcovi (150 g curatati)
  • 100 g ardei gras cubulete
  • 150 g mazare congelata
  • 200 g rosii din conserva
  • 150g orez (1ceasca)
  • 1 lgt oregano
  • 2 lgt cimbru
  • 1 lgt sare
  • piper
  • 1 foaie de dafin
Sos:
  • 1ceasca rosii pasate
  • 1/2 ceasca apa
  • sare si piper


Tocanita:
  • 1/2 din cantitatea de umplutura
  • miezul de la dovlecei (400 g)
  • sare si piper
  • 2 foi de dafin
  • 100g masline negre
  • 1 cana apa







Cum procedezi:
1. Curata partial dovleceii cu un curatator de legume. Taie fiecare dovlecel in trei si opareste-i 30 de secunde in apa sarata. Scoate-i si scobeste mijocul cu ajutorul unei lingurite astfel incat sa obtii niste cupe. 
2. Incinge o tigaie neaderenta, pune uleiul si ceapa si caleste-o pana devine translucida. Adauga ardeiul gras si morcovii razuiti si tine pe foc pana cand legumele se inmoaie. Adauga mazarea, orezul, condimentele,  si rosiile din conserva si amesteca bine.
ATENTIE! Daca doresti ca doveceii sa se gateasca intr-un timp mai scurt, recomand sa pui orezul fiert pe jumatate. 
3. Umple cupele de dovlecel si pune-le intr-o tava neaderenta (eu am folosit o tava ceramica), adauga 1 cana apa (cat sa ajunga pana la jumatatea lor), foaia de dafin si pune deasupra un "capac" din hartie de copt.
4. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, 40 de minute, sau pana cand vezi ca orezul a fiert. Adauga sosul format din rosiile pasate amestecate cu apa, sare si piper si mai lasa in cuptor inca 5-10 minute, de data aceasta fara capacul din hartie de copt.
  
Tocanita
In umplutura ramasa mai pune  o cana cu apa, foile de dafin si miezul de la dovlecei si tine cratita pe foc potrivit pana cand se fierbe orezul. La final opresti focul, asezonezi cu sare si piper si adaugi maslinele.
















Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.