luni, 9 februarie 2015

Tort nins, cu nuca de cocos si zmeura


    Bun gasit, dragii mei! Am lipsit motivat din cauza unei raceli teribile, cu stat la pat, dureri de oase,
frisoane... tot tacamul ce sa mai vorbim. N-am mai racit in asa hal de vreo 15 ani. Acum ca mi-am revenit a racit si restul familiei, dar o sa treaca. Mai facem si noi anticorpi. :)) 
  N-am revenit cu mana goala. Am adus o felie din tortul delicios cu nuca de cocos si zmeura.


Blat:
  • 5 oua medii (de la gaini de tara)
  • 120 g zahar
  • 80 g faina
  • 50 g fulgi nuca de cocos
  • 1 lg ulei
  • un praf sare
  • coaja de la o lamaie
Crema zmeura:
  • 300 g gem zmeura 
  • 400 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 5g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 30 ml apa rece
Crema exterior:
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 60 g zahar
Pentru insiropat:
  •  2 lg  zahar
  • 60 ml apa
Decor:
  • fulgi de nuca de cocos
  • ciocolata alba
  • zmeura

Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand acesta se dizolva. 
4. Adauga galbenusurile peste albusuri si mixeaza pana la inglobarea acestora. Adauga uleiul si mai mixeaza cateva secunde.
5. Cerni faina, o amesteci cu fulgii de nuca de cocos si inglobezi amestecul in 2-3 transe in compozitia de la pasul 4. Inglobeaza si coaja razuita de lamaie.
6. Tapeteaza o tava cu hartie de copt (24cm diametru) si toarna compozitia. Introdu tava in cuptor pentru 20 minute, sau pana cand trece testul scobotorii (introdu o scobitoare in mijlocul blatului, daca aceasta iese curata=>blat copt, daca iese lipicioasa il mai lasi in cuptor sub supraveghere 5-10 minute).
7. Dupa ce s-a copt, scoti tava din cuptor si lasi blatul sa se reaceasca complet apoi il tai pe orizontala astfel incat sa rezulte doua felii. 

Crema zmeura:
ATENTIE! Prepari crema in momentul in care asamblezi tortul.
1. Hidratezi gelatina in apa rece timp de 10 minute apoi o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi gemul de zmeura si gelatina dizolvata si mixezi pana la inglobarea acestora.

Sirop:
Pune zaharul impreuna cu apa intr-un vas la foc mic pentru 5 minute. Opreste focul si lasa siropul sa  se raceasca complet inainte de a-l folosi.

Crema exterior:
ATENTIE! Prepari crema cand scoti tortul asamblat de la frigider.
Mixezi frisca lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata apoi o folosesti la imbracat tortul.

Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, pui crema de zmeura si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in frigider pentru 4 ore minumum. 
Scoti tortul, dai deoparte cu grija inelul reglabil si imbraci tortul in frisca. Acoperi lateralele cu fulgi de cocos si decorezi cu zmeura maruntita si fulgi de ciocolata. 






 
















12 comentarii:

  1. Yammy! Felia aceasta este pentru mine, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit! Chiar mă gândeam la tine! Sănătate familiei tale!

    RăspundețiȘtergere
  3. Parca ai stiut sa-l faci pe gustul meu.Minunat.
    Sanatate multa sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  4. In primul rand... sanatate si rabdare sa le treceti cu bine pe toate! Cand e mami in pioneze...e greu :))
    Foarte frumos tortul si apetisanta sectiune, mi-ai facut pofta! Va pup si toate bune, Alina!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce minunatie de tort avem noi aici <3 <3 Suberb, superb, brava! (y)

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.