Rulada cu zmeura



  Stiti deja ca ma pasioneaza dulciurile, dar uneori n-am vreme si nici chef sa bibilesc ceva complicat
asa ca apelez la rulada.:) Am mai facut si alte rulade, insa aceasta facuta fara stres chiar m-a cucerit. Mi-a placut ca e destul de pufoasa si in acelasi timp elastica si nu se rupe.
  Rulada e un desert versatil. Reteta blatului e de baza, iar umplutura poate varia in functie de preferinte. 

Ingrediente:
Blat:
  • 6 oua medii (de la gaini de curte)
  • 6 lg cu varf zahar tos
  • 5 lg varf faina
  • 2 lg varf cacao
  • un praf de sare
Crema de zmeura:
  • 300 g zmeura
  • 4 lg zahar
  • 100 g frisca lichida neindulcita (30% grasime, Pilos)
Glazura aerata:
  • 80 g g frisca lichida neindulcita (30% grasime, Pilos)
  • 70 gciocolata amaruie (55% cacao)

Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzesti cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Separi albusurile de galbenusuri de la 5 oua.
3. Mixezi separat albusurile spuma tare cu un praf de sare.  Adaugi zaharul in doua transe, si mixezi dupa fiecare transa pana cand cristalele de zahar se dizolva. 
4. Toarna galbenusurile peste spuma de albusuri si mixeaza pana cand culoarea devine omogena. 
5.Adauga uleiul si mixeaza pana la inglobarea lui, apoi adauga oul intreg si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena. 
6. Cerni faina si o inglobezi in compozitie in doua transe, folosind miscari circulare, de sus in jos. 
7. La final cerni cacaoa si o inglobezi procedand ca si la faina.
8. Pune compozitia intr-o tava subtire (a mea are dimensiunile 37x36cm) tapetata cu hartie de copt si introduci in cuptor pentru 15 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
9. Dupa ce s-a copt, scoti tava din cuptor si lasi rulada sa se racoreasca 3 minute,  cerni zahar pudra deasupra si rulezi cu grija cu tot cu hartia de copt. O lasi asa pana cand se raceste complet. 

Crema de zmeura:
1. Pune zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta, pe foc mic, amestecand din cand in cand. Lasa cratita pe foc pana cand lichidul lasat de fructe scade (la mine a durat 6-7 minute, pe ochiul mare al plitei). Opresti focul si pui vasul intr-un alt vas cu apa rece ca gemul astfel obtinut sa se raceasca, eventual schimbi apa cand observi ca s-a incalzit. 
2. Intr-un vas mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata, apoi adaugi gemul de zmeura rece si amesteci usor cu o spatula. 

Glazura aerata:
1.  Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. O torni apoi intr-un vas cu fund dublu, neaderent, pui in vas  si ciocolata taiata marunt si pui vasul pe foc mic. Amesteci continuu pana cand se dizolva ciocolata. 
2. Lasi glazura sa se raceasca complet, apoi o bagi in frigider pana in momentul finisarii ruladei.

Asamblare
1. Derulezi rulada usor, avand grija ca pe masura ce o desfaci sa desprinzi si hartia de copt de pe ea.
2. Apoi intinzi crema de zmeura pe toata suprafata ei si incepi sa o rulezi la loc  (cat de strans vrei) cu grija. Inveleste-o in hartie de copt/folie alimentara si o introduci in frigider 1 ora cel putin... (daca  rezistati atat fara sa va atingeti de ea).
3. Scoateti apoi rulada si o inveliti in glazura ajutandu-va de o spatula. Apoi mai bagati la frigider pentru inca 30 minute (cel putin)... cum spuneam daca rezistati.:)))












Comentarii

  1. Cum sa nu ti se fure tie retelele daca arata in felul asta si sunt asa de bune? :))))
    Minunata! Puuuup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cierto que los brazos de gitano son un acierto pero es que además el tuyo quedó impresionante de rico.
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata extraordinar rulada ta, brava! Mi-am adus aminte ca nu am mai facut de ani de zile si nu stiu de ce, ca eu iubesc ruladele :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.