joi, 12 februarie 2015

Coronite cu Finetti

   Weekend-ul trecut vroiam sa fac ceva dulce cu aluat dospit si nu stiam ce, pana cand mi-a zis fii-mea
sa cumpar niste Nutella, cum n-am gasit am zis sa-i iau Finetti ca sa-i treaca pofta. De cum am ajuns cu  ea acasa a zis ca daca tot am pofta de aluat dospit sa fac niste coronite ca n-am mai facut de ceva vreme. Daca pe cele cu scortisoara le cunoasteti deja, am  zis sa fac unele de dulce, la fel de pufoase si delicioase. :))

Aluat:
  • 1 kg faina de grau (+extra pentru modelat)
  • 40 g drojdie proaspata (Budafok)
  • 150 ml apa calda
  • 300 ml lapte cald 
  • 80 g ulei de floarea soarelui (presat la rece)
  • 2 lg pudra de portocale
  • coaja de la o lamaie
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare grunjoasa
Umplutura:
  • 300 g Finetti
Pentru uns 
  • 1galbenus
  • 1 lg lapte
  • 1 lgt zahar

Cum procedezi:
1. Cerne faina (cei 1000 g) intr-un vas incapator. Fa o adancitura in mijlocul acesteia, pune drojdia sfaramata impreuna cu zaharul si o dizolvi cu apa calduta. Acoperi vasul si lasi sa dospeasca 10 minute.  
2. Amesteca laptele cu pudra de portocale si incalzeste amestecul cat sa nu te frigi daca bagi degetul in el.
3. Adauga laptele, coaja de lamaie, si sarea si amesteca cu o lingura. Adauga 50g ulei si framanta bine pana cand obtii un aluat omogen (3-5minute). Adaugi restul de ulei si mai framanti 30 de secunde, apoi adaugi 1-2 lg de faina si framanti inca 30 de secunde. Acoperi cu un prosop si il lasi la dospit intr-un spatiu caldut, lipsit de curenti timp de o ora, vei observa ca va creste in volum considerabil.
4. Dupa ce a dospit imparte aluatul in doua. Fiecare parte o vei rula intr-un cilindru si o vei taia in  10 bucati egale. 
5. Pudreaza masa de lucru cu faina si intinde fiecare bucatica de aluat sub forma unui oval (~ 12x18-20cm), unge-l cu 1-2 lingurite crema de ciocolata si taie-l in fasii de 5-7mm (fara a taia pana la capat), apuca de un  capat si ruleaza spre interior pana cand obtii un cilindru. Ruleaza cilindrul sunt forma unui melc si pune-l intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedeaza asa pana cand termini aluatul. 
6. Acopera tava si lasa sa dospeasca 10 minute.
7.  Preincalzeste cuptorul la 200 grade celsius. 
8. Amesteca galbenusul cu lapte si cu zahar si cu o pensula de patiserie unge coronitele, apoi introdu tava in cuptor pentru 20 minute (eu folosesc ambele trepte - incalzire superioara +inferioara pentru coacere uniforma), sau pana cand se rumenesc la suprafata. 
9. Dupa ce s-au copt lescotidin cuptor si le ungi cu un amestec din 1 lgt miere/zahar si 2-3lg apa, apoi le acoperi cu un prosop. 

Nota: umplutura poate varia in functie de preferinte. Puteti pune nuci, alune, ciocolata alba etc. 
         Din ingredientele de mai sus ies 20 de coronite, dar poti injumatati cantitatile daca vrei sa faci mai putine. 

Enjoy!





















4 comentarii:

  1. mama draga, ce mi place mie cand bagi retete cu faina la kg, pe bune! pai asa suntem noi romanii de rand, s avem ceva dulce muuult si spornic! :)))
    cozia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cozia, pai trebuia sa satur 10 guri si numai cu jumatate din cantitati nu reuseam. :)))))

      Ștergere
  2. Foarte foarte apetisante coronitele tale .Bravo! Pupicei

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.