Ciorba de perisoare

    Nu ma vedeti prea des punand retete de supa sau ciorba, fiindca eu pot trai si fara ele, insa am
"personaje" in familie care efectiv nu rezista o zi fara ele. Asa am ajuns, ca pana si eu care sunt o insensibila in ceea ce priveste ciorbele sa fac, sa-mi placa si uneori chiar sa poftesc la ciorba. :))         
   Recunosc ca ciorba de perisoare e printre preferate, dar m-am  ferit sa o prepar asta pana cand am ales sa las incapatanarea specifica si sa urmez sfaturile pretioase ale mamei.  ;)
  Prima data cand am pregatit o astfel de ciorba m-am ales cu o ciorba dulce de-ti sarea palaria, fiindca fetita mea care avea pe atunci vreo 5 anisori s-a gandit sa ma ajute si sa puna o jumatate de cutie de indulcitor in ea. :))))

Supa:
  • 3 cepe (400 g curatate)
  • 2 morcovi potriviti (250g curatati)
  • 200 g ardei gras
  • 3 lg ulei
  • 1 lg pasta de tomate (optional)
  • sare piper
  • verdeturi (patrunjel, marar, leustean) tocate
  • 7 l apa
  • 1l bors umplut
Perisoare:
  • 1400 g carne slaba de manzat (tocata)
  • 100 g orez
  • un pumn gris (40 g)
  • sare si piper
  • 3 lg faina


Cum procedezi:
1. Tai legumele spalate in cubulete.
2. Incingi 2 linguti de ulei intr-o cratita si calesti legumele. Adaugi apa si lasi sa fiarba pana cand se inmoaie legumele, dai focul la minim si pui perisoarele. 
3. Pentru perisoare, pui orezul intr-un vas cu o cana de apa si il fierbi 5-10 minute. Scurgi apa fierbinte si tii orezul sub jet de apa rece cateva secunde pana la un minut, pui apoi orezul intr-o sita si il lasi la scurs.
4.  Amesteci carnea tocata cu orez si gris, asezonezi cu sare si piper si framanti bine.
5.  Cu mainile umede formezi bilute din carne, le rostogolesti prin faina si le dai drumul in supa fierbinte lasi sa fiarba la foc mic 5 minute, adaugi borsul fiert separat si mai lasi inca 5-10 minute, sau pana cand perisoarele se ridica la suprafata.


6. Incingi lingura de ulei ramasa si dizolvi pastade tomate, apoi torni amestecul in ciorba si lasa sa mai fiarba 1-2 minute. La final se adauga verdeturile tocate.

Nota! Cantitatea de bors umplut poate varia in functie de gust.
         Daca vrei o ciorba sanatoasa, renunta la calitul legumelor. 

ATENTIE! Un lucru foarte important in pregatirea perisoarelor perfecte consta in granulatia carnii, cu cat e mai fina cu atat perisoarele se vor lega mai bine. Eu dau carnea de 3 ori prin masina de tocat, prima data prin sita cu gauri mari si apoi prin cea cu gaurile cele mai mici.










Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.