Bomba de ciocolata cu zmeura si rodie


   Probabil ati observat ca folsesc in mod excesiv zmeura. Trebuie sa recunosc ca e ingredientul meu
preferat, mai ales ca stiu cum e crescut si recoltat avand grija de el de cand iese prima frunzulita pana cand il culeg de pe ramuri. :) Parca-i altfel gustul unui fruct sau unei legume pe care ai crescut-o cu grija in gradina ta, de acord?!
  Ei bine si la aceasta reteta am folosit ingredientul vedeta. :) Am vazut fotografia pe coperta revistei Good Food, dar la momentul acela in orasul nostru "mare" n-am gasit-o niciunde. Asa ca am facut tortul cum m-am gandit ca ar fi mai bine, si ulterior am achizitionat revista de la Iasi dar am constatat ca nu seamana decat ca forma cu reteta originala. :)))


Blat
  • 6oua mari(L)
  • 150 g zahar
  • 130g faina
  • 35g cacao
  • 40 ml ulei
  • un praf sare
Crema
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime, Pilos)
  • 100 g gem de zmeura
  • 60 g seminte rodie
  • 5g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa rece
Glazura ciocolata neagra
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 150 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)

Glazura ciocolata alba
  • 100 g ciocolata alba
  • 50g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)

Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua-trei transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza mixul usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia in doua vase (eu am castronele groase de inox - 15 cm diametru) unse cu ulei/unt si tapetate cu cacao si introdu in cuptor pentru 40-50 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate castronelele din cuptor si lasa blaturile sa se raceasca complet, apoi introdu-le in frigider  preferabil de pe o zi pe alta.
8. Scoti blaturile si decupezi un cerc pe baza mai lata lasand 1 cm de margine, apoi scobesti cu grija mijlocul (~5 cm) procedezi astfel incat sa obtii o forma unei cupe.

  Crema:
ATENTIE! Prepari crema in momentul asamblarii!
1. Hidrateazi gelatina in apa rece timp de 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi frisca lichida rece  pana cand creste in volum si devine aerata, adaugi gemul de zmeura (obtinut ca AICI) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporare.  Adaugi semintele de rodie si le inglobezi cu ajutorul unei spatule.

  Asamblare:
1. Tapetezi bolurile in care ai copt blaturile cu folie alimentara, pui blaturile (pe care le vei insiropa foarte putin cu ajutorul unei pensule, cu putin sirop de zmeura). 
2. Repartizezi crema in cele doua blaturi, astepti 5-10 minute si rastorni cu grija un castron peste celalalt. Le lasi asa si le bagi la frigider pentru minimum 4 ore. 

  Glazura de ciocolata neagra:
1. Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu 100 g frisca lichida.
2. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu, pana cand observi ca ciocolata s-a topit, iar compozitia este omogena.
3. Adaugi restul de frisca lichida si amesteci pana la inglobarea acesteia. Lasi glazura sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru o ora.

  Glazura de ciocolata alba:
  Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu frisca lichida. Tii vasul pe foc mic si amesteci continuu pana se topeste ciocolatasi compozitia este omogena. O lasi sa se raceasca apoi introduci in frigider pana in momentul decorarii.

   Finisare:
1. Scoti glazura de la frigider, scoti castronelele de pe "bomba". Imbraci bomba cu glazura de ciocolata neagra cu ajutorul unei spatule de fier, si introduci tortul in frigider pentru cateva ore. 
2. Il scoti din frigider, incalzesti spatula (o o incalzesc langa flacara ochiului de gaz) si treci usor cu ea peste glazura (acest pas este optional - eu am facut asta doar sa dau stralucire marginilor mai bombate).
3. Pui glazura de ciocolata alba intr-un pos cu dui simplu, mic si decorezi tortul, finisezi cu cateva seminte de rodie.

S-aveti pofta!















Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.