sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Tort rustic cu ciocolata si mascarpone

 Cred ca ati observat ca am o inclinatie spre dulce. Imi place tot ce e dulce desi stiu ca nu e bine. Ador
sa fac torturi si prajituri care sa nu necesite cine stie ce unelte pentru finisaj, de fapt imi plac chiar mai mult cele nefinisate, cu aspect neglijent. :)
  Trebuie sa marturisesc ca la acest tort am avut ceva temeri cu privire la crema.  Dupa ce am scos-o de la frigider si am mixat-o parea tot moale, insa s-a rezolvat dupa ce am pus mascarponele si am mai adaugat inca 200 g smantana lichida mixata.
Blat:
  • 5 oua mari (L)
  • 150g zahar
  • 130 g faina
  • 20g cacao
  • 25 ml ulei
 Crema:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 g ciocolata alba
  • 400 g smantana lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 130 g mascarpone

Decor:
  • 1lgt cacao pudra
  • cateva crengute de molid (optional)


Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava (17 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l (in 3 felii egale)  pe orizontala.
Crema:
1. Rupe ciocolata in bucati si pune-o impreuna cu 150 g smantana lichida intr-o cratita la foc mediu, amesteca pana cand ciocolata este complet topita, iar compozitia este omogena. Opreste focul, adauga inca 50 g smantana lichida si amesteca energic. 
2. Lasa compozitia sa se raceasca complet la temperatura camerei, apoi o introduci in frigider pentru cel putin 2 ore.
3. O scoti de la frigider, o mixezi pana cand creste in volum si se deschide la culoare, adaugi mascarponele si mixezi pana la inglobarea acestuia. Mixezi smantana lichida rece ramasa (200g) pana cand creste in volum si devine aerata si o inglobezi in crema de ciocolata cu mascarpone cu ajutorul mixerului. Imparti crema in trei si folosesti doua parti in interiorul  tortului (intre cele 3 felii) iar cu cealalta parte imbraci tortul.

Asamblare:
Pune o felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, repartizezi crema de ciocolata si continui asa pana cand termini feliile. Imbraci tortul in crema si introduci in frigider pentru 2 ore minumum. La servire il pudrezi cu putina cacao si asezi crengutele de molid (spalate bine si uscate) deasupra.
 Nota: ouale trebuie utilizate la temperatura mediului ambinat. Daca le puneti reci nu vor forma spuma adecvata. 










 


Un comentariu:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.