joi, 8 ianuarie 2015

Tort cu jeleu si crema de clementine


  Va plac clementinele? Noi le iubim! Suntem in stare sa mancam cate un kilogram de caciula odata. :))
Asadar am creat acest desert pentru iubitorii acestor fructe. Si vorba fiica-mii "iarna fara clementine e ca vara fara inghetata" zic ca in sezon le putem consuma sub diferite forme: sucuri, jeleu, prajituri sau prur si simplu fara a fi tratate termic. :)
 Daca va numarati printre iubitorii de citrice acesta e un tort pe care vi-l recomand cu drag. :)

Blat:
  • 5 oua foarte mari (XL)
  • 150 g zahar
  • 30 ml ulei
  • 120 g faina
  • 30 g cacao (22% grasime)
  • un praf sare
Jeleu clementine:
  • 400 g clementine (cantarite dupa ce au fost curatate de coaja)
  • 80 g zahar
  • 5 g gelatina granule
  • 25 ml apa rece
Sirop clementine:
  • 250 ml suc proaspat de clementine
  • 150 g zahar
Crema de clementine:
  • 400 g smantana lichida neindulcita (Pilos - 30%grasime)
  • 40 g zahar
  • 170 ml sirop clementine
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa rece
Crema de smantana:
  • 200 g smantana lichida neindulcita (Pilos - 30%grasime)
  • 100 g smantana obisnuita (20% grasime)
  • 80 g zahar
  • 5 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa
Pt insiropat:
  • 50ml sirop de clementine
  • 80 ml apa rece
Glazura de ciocolata:
  • 200g ciocolata amaruie(55% cacao)
  • 300 g smantana lichida
Decor:
  • 200 g smantana lichida
  • 30 g zahar
  • 125 g mascarpone
  • 4-5 clementine confiate


Cum procedezi:



Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile in albusurile spuma mixand usor. Adauga uleiul si inglobeaza-l usor cu mixerul.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava cu fund detasabil (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 2 felii.

Jeleu de clementine:
1. Curati clementinele de seminte, apoi pune-le intr-un vas cu fund dublu impreuna cu zaharul. Lasa-le pe foc mediu pana cand se inmoaie, iar lichidul lasat de ele scade (cca. 5-8 min).
2. Pui clementinele in blender si le pasezi pana cand obtii o pasta fina. Dai pasta obtinuta printr-o sita deasa (ca sa obtii o pasta si mai fina). Va rezulta aproximativ 240 g de piure.
3. Pui gelatina la hidratat pentru 10 minute apoi o dizolvi in piureul caldut.
4. Pune piureul intr-o tava (17 cm diametru) cu fund detasabil tapetata cu folie alimentara, si introdu-l in frigider pentru 1 ora, apoi muta-l in congelator pentru inca 2-3 ore (eu l-am lasat la frigider cateva ore apoi l-am folosit la asamblat si din aceasta cauza s-a rupt pe margine).

Sirop de clementine:
Pune sucul proaspat stors impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mediu pana cand scade si se ingroasa. Lasa-l sa se raceasca complet.




Crema de smantana:
ATENTIE! O prepari in momentul in care te apuci de asamblat.
1. Hidratezi gelatina in apa rece 10 minute, apoi o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixeazi smantana lichida cu zaharul pana cand devine aerata si creste in volum.
3. Adaugi smantana obisnuita (Atentie! Nu folosi smantana fermentata!) si gelatina dizolvata si mixezi pana la incorporarea lor. Apoi utilizezi crema imediat.

Crema de clementine:
ATENTIE! O prepari in momentul in care asamblezi (ai pus deja prima felie de blat, crema de smantana si jeleul de clementine).
1. Hidratezi gelatina in apa rece 10 minute, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. 
3. Adaugi siropul de clementine si gelatina dizolvata si racorita si mixezi pana la inglobarea lor.

Asamblare:
1. Pui prima felie de blat pe un platou intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, pui crema de smantana si jeleul de clementine.

2. Torni deasupra crema de clementine si pui ultima felie de blat, pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider pentru cel putin 4 ore.
Glazura:
Pune ciocolata rupta in bucati impreuna cu 200 g smantan lichida intr-un vas cu fund dublu pe foc mic si amesteca mereu pana cand obtii o compozitie omogena. Opresti focul, adaugi smantana lichida ramasa si amesteci pana la incorporarea totala a acesteia in compozitie.


 Scoti tortul de la frigider, dai deoparte inelul si glazurezi tortul cu 3/4 din glazura de ciocolata apoi il introduci din nou in frigider pentru 30-40 de minute cel putin.
Scoti tortul, incalzesti putin  glazura ramasa (cat sa devina lichida, dar sa nu fie fierbinte) si o torni deasupra tortului.

 Pentru decor mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi mascarponele si mixezi pana cand acesta este total inglobat in frisca. Pui crema astfel obtinuta intr-un pos cu dui stea deschisa si ornezi dupa preferinta. 





 












2 comentarii:

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.